Busstur langs hele Kystriksveien

Denne turen går først langs E6 opp til Saltstraumen like sør for Bodø. Her blir vi et par netter slik at vi også får besøkt vakre Kjerringøy med Karl Erik Harr-museet og Kjerringøy Handelssted.

Så går turen nedover Kystriksveien, hvor høydepunktene er mange. Vi lover flott natur og spennende stopp underveis.

Noen av tilbakemeldingene fra turen i 2022:

"Alle steder vi var innom var høydepunkter"

"Er fornøyd med alt, Hildurs matopplevelse, alle plasser ga meg en positiv overraskelse."

"At regnet sluttet: fikk sett den vakre naturen!"

"Høydepunkene var Herøy og Dønna. Petter Dass og Kjærringøy. Gården ved Svartisen"

Sjøgata i Mosjøen sett fra Fru Haugans Hotell

Dag 1. Trondheim – Mosjøen

Den første etappen er også turens lengste, men underveis tar vi en lengre pause. Vi spiser lunsj på Samien Sitje i Snåsa. Samien Sitje er et sørsamisk museum og kultursenter, og her vil det bli tid til en omvisning i det nye senteret som åpnet i 2021.

Like før Mosjøen stopper vi ved Laksforsen for å strekke på beina og beskue den massive fossen.

Vi sjekker inn på historiske Fru Haugans hotell i Mosjøen. Her spiser vi middag på kvelden.

Saltstraumen

Dag 2. Mosjøen – Saltstraumen

Vi følger E6 fra Mosjøen til Mo i Rana og videre over Saltfjellet.  Vi gjør et stopp på Saltfjellet og fortsetter nordover til Fauske og videre mot Saltstraumen.

Ved ankomst til Saltstraumen sjekker vi inn på Saltstraumen hotell hvor vi skal bo i to netter.

Vi besøker det lokale museet og får en guidet omvisning ned til Saltstraumen, som er verdens sterkeste tidevannsstrøm.

Kjerringøy gamle handelssted

Dag 3. Saltstraumen – Kjerringøy – Bodø – Saltstraumen

Denne dagen blir det en utflukt til Kjerringøy like nord for Bodø.  Her besøker vi Kjerringøy Handelssted, som for mange er kjent fra filmatiseringer av Hamsuns romaner.  Vi tar også turen innom Karl Erik Harr-museet.

På retur til Saltstraumen besøker vi det relativt nye Jektefartmuseet i Bodø.  Det blir også tid til å rusle litt rundt i Bodø sentrum på egenhånd.

Vel tilbake i Saltstraumen spiser vi middag på hotellet.

 

Ureddplassen i Gildeskål
Svartisen

Dag 4. Saltstraumen – Sandnessjøen

På denne etappen får du oppleve storslagen natur. Vi stopper på Ureddplassen på grensen mellom Gildeskål og Meløy.  Arkitekturen og beliggenheten har begeistret mange; blant annet har britisk presse kalt rasteplassen verdens vakreste utedo. Ureddplassen er, ikke minst, en verdig ramme for minnesmerket over u-båten «Uredd», som trolig gikk på en mine her i fjorden under krigen.

Vi passerer Ørnes og industristedet Glomfjord før vi ender opp i Holandsfjorden.  Her spiser vi lunsj på Myrvoll Kulturgård. Et besøk her er som en reise 100 år tilbake i tid.

På turen langs Holandsfjorden stopper vi for å beskue Engenbreen (Svartisen). Vi skal ta tre ferjer før vi ankommer Sandnessjøen denne dagen. Underveis passerer vi Polarsirkelen.

Vi sjekker inn på Scandic Syv søstre i Sandnessjøen hvor vi også spiser middag.

Fjellrekken De Syv Søstre sett fra Herøy
Dønnes kirke sett utenfra

Dag 5. Sandnessjøen – Herøy – Dønna – Sandnessjøen

Denne dagen skal vi dra ut til øyene Herøy og Dønna, også kalt Ut i Øyan. Vi tar ferje fra Søvik til Herøy. Her får vi den aller beste utsikten mot fjellrekken De Syv Søstre.  På Herøy besøker vi en helt spesiell blomsterbutikk; Etcetera – botaniske utskeielser m.m. lever opp til navnet sitt.

Kjøreturen går fra Herøy og helt til nordspissen av Dønna. Strekningen er snaue fem mil, men likefullt er det store endringer i landskapet, fra flate Herøy til massive fjell på Dønna. Vi stopper på gårdskafeen 3 Kalver for å spise lunsj.

Dønnes kirke er en av tre middelalderkirker på Helgeland. De to andre ligger i Alstahaug og på naboøya Herøy. Dønnes kirke, som var Dønnes Gårds private kirke, har vært kåret til Nord-Norges vakreste. Den rommer også et godt bevart mausoleum fra 1600-tallet.

Her får vi omvisning og blir bedre kjent med kirken og Dønnes Gårds historie. Etterpå kjører vi opp på Dønnesfjellet og får en fantastisk utsikt ut over skjærgården mot Lovund og Træna.

Etter en innholdsrik dag spiser vi middag på Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen hvor vi overnatter til neste dag.

 

Nyter midnattssol ved Handelsstedet Forvik

Dag 6. Sandnessjøen – Brønnøysund

På turen mot Tjøtta stopper vi for en omvisning i det flotte Petter Dass-museet. Vi tar også en kort stopp ved den Internasjonale Krigskirkegården på Tjøtta, før vi kjører om bord i ferja som tar oss til Forvik.

Ved ferjeleiet ligger det 200 år gamle Handelsstedet Forvik. Her spiser vi lunsj og besøker det sjarmerende kaffebrenneriet.

Etter en kort kjøretur tar vi neste ferje fra Anddalsvåg til Horn, og kjører deretter et lite stykke videre til Brønnøysund.

På kvelden spiser vi en 5-retters middag på Hildurs Urterarium.  Vi lover en flott matopplevelse og fin atmosfære.

Hullet gjennom fjellet Torghatten
Torghatten. Foto: Olav Breen

Dag 7. Brønnøysund – Namsos

Etter frokost tar vi turen ut til Torghatten. Fjellet er kjent for det enorme hullet som går tvers gjennom. Den som har lyst, kan gå opp i selve hullet eller man kan rusle en tur rundt foten av fjellet. I nærheten ligger det også en kafe hvor man får kjøpt seg kaffe eller noe å spise.  Gåturen opp i hullet tar om lag 20 minutter hver vei.

Ferden fortsetter sørover langs Kystriksveien og med ferje fra Vennesund til Holm. Vi kjører gjennom Sømna, kjent som Nord-Norges kornkammer. Vi passerer fjellet Heilhornet og fortsetter langs Kystriksveien mot Namsos.

Tidlig om kvelden ankommer vi Namsos hvor vi skal bo på Scandic Rock City. Her blir det muligheter for en guidet tur i Rock City, hvor blant annet Åge Aleksandersens skrivestue er utstilt.

Dag 8. Namsos – Trondheim

Siste etappe går fra Namsos mot Steinkjer, som er endepunktet for Kystriksveien, og videre til Trondheim.

Før vi forlater Namsos drar vi innom Norsk Sagbruksmuseum på Spillum. Ved dette levende museet får vi høre om den betydningsfulle sagbrukshistorien i Namsos.

I løpet av turen til Trondheim stopper vi for lunsj. Vi ankommer Trondheim ca kl. 16.00.

 

Priser

Pris per person i dobbeltrom kr. 21 200

Enkeltromstillegg kr. 3 970

Prisen inkluderer:

7 overnattinger, 7 frokoster, 8 lunsjer og 7 middager. Inngang på Karl Erik Harr-museet, Kjerringøy Handelssted, Jektefartmuseet i Bodø, lokalguide i Saltstraumen ved Saltstraumen museum, Petter Dass-museet, Dønnes kirke, Rock City og Norsk Sagbruksmuseum.  Lokalkjent reiseleder er med hele veien.

Prisen inkluderer ikke:
Eventuell drikke til maten.  Reiseforsikring må den enkelte ordne med selv.

Se våre bestillings- og reisevilkår.

 

Påstigning:

Turen starter fra Trondheim sentralbanestasjon kl. 09.00.

Påstigning er også mulig fra: Trondheim Værnes Lufthavn, Levanger, Verdal og Steinkjer.

 

Avgang:

Avreise 14. juni.

Olav Breen
Olav Breen

Reiseleder

Olav Breen er reiseleder på turen.

Olav har tilbragt mye tid lang Kystriksveien de siste 20 årene med fotoapparatet som sin faste følgesvenn. Det har resultert i utallige flotte bilder fra Kystriksveien og flere bøker.  Gjennom sine mange turer langs Kystriksveien har han blitt godt kjent med både stedene og folkene som bor her.

Olav var reiseleder for bussturene vi arrangerte sommeren 2022.

Olav Breen er 73 år og bor i Kristiansand.