Turforslag Kystriksveien med bil

Kystriksveien er ikke en strekning du skal haste gjennom, det er så mye du kan se og oppleve dersom du tar deg tid. Du bør bruke minst fem dager på å oppleve Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø. Her er forslag til hvordan du kan legge opp turen. Bruk gjerne turforslaget som inspirasjon og som utgangspunkt. For de om kjører elbil kreves det litt mer planlegging, men heldigvis er det nå bygget ut flere nye hurtigladestasjoner langs Fylkesvei 17. Foruten disse, er det hurtigladere i alle byene langs Kystriksveien i tillegg til at flere bedrifter har destinasjonsladere.

Kystmuseet i Rørvik - Norveg. Foto: Steinar Johansen
Kystmuseet i Rørvik - Norveg. Foto: Steinar Johansen

REISERUTE DAG 1

KJØRETID: 
Steinkjer - Namsos: 75 km / 1 time, 10 minutter
Namsos - Hofles: 53 km / 50 minutter
Ferge Lund - Hofles: 25 minutter
Hofles - Rørvik: 30 km / 30 minutter

Totalt antall kilometer: 160 km
Estimert kjøretid inkludert ferge: 3,5 time

Se reiserute i Google maps.

DAG 1: STEINKJER- RØRVIK

Om du har overnattet i Trondheim, så fungerer denne etappen også fint. Beregn da ca 2 timer lenger kjøring denne dagen. Med beregnet 3,5 timers kjøretid Steinkjer - Rørvik har du god tid til å utforske høydepunktene langs ruta. Se oppsummering av attraksjoner og aktiviteter langs ruta i kartet nedenfor.

Mellom Steinkjer og Namsos er det en drøy times kjøring. Anbefaler et stopp hos håndverkerne Lensmannsgården på Namdalseid. I Namsos er det flere interessante museer og utstillinger. Her er det sagbruksmuseum, bygdemuseum (Namdalsmuseet), kunstmuseum og rockemuseum. Ta gjerne turen opp på Klompen som har flott utsikt over Namsos og fjorden.

Fra Namsos går turen opp Fv. 769 til Lund (ca en times kjøring), og ferge over til Hofles. Fra Hofles er det ca 30 minutter til Rørvik. I kystkultursenteret Norveg formidles 10 000 års kysthistorie gjennom en spennende utstilling. I sommersesongen kan du bli med på fortellerteater rundt om i Rørviks gamle bygninger.

EN MAGISK AVSTIKKER - SKRØYVDALSVEGEN

Skrøyvdalen er en gjemt liten perle mellom Høylandet og Rørvik som er vel verdt en liten omvei. Her finner du den mektige Skrøyvstadfossen og den flotte dalen Skrøyvdalen.

Unik geologi på Leka
Foto: Leif Rune Jensen

REISERUTE DAG 2

KJØRETID:
Rørvik - Gutvik: 75 km / 1 time, 15 minutter
Ferge Gutvik - Skei (Leka) tur/retur: 40 minutter
Leka rundt: 30 km / 30 minutter
Gutvik - Holm: 40 km / 40 minutter
Ferge Holm - Vennesund: 20 minutter
Vennesund - Brønnøysund: 50 km / 50 minutter
(Brønnøysund - Torghatten: 14 km / 20 minutter)

Totalt antall kilometer: ca 170 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: ca 4,5 timer

Se reiserute i Google maps.

DAG 2: RØRVIK - LEKA - BRØNNØYSUND/TORGHATTEN

Første stopp er Leka. Fra Rørvik følger du Fv. 771 nordover. Ta av mot Leka noen kilometer før dere når Fv. 17. Det er 20 minutters fergetur fra Gutvik over til Leka (Skei). Leka ble i 2010 valgt til Norges Geologiske Nasjonalmonument på grunn av sin meget spesielle geologi.

Ta derfor en kjøretur eller sykkeltur rundt Leka og opplev det meget spesielle landskapet. Kjør gjerne innom Steinsenteret på Leka Motell og Camping for å få bakgrunnsinformasjon.

Fra Leka går turen tilbake til Bogen og opp til Holm via Fv. 17. En fergetur på 20 minutter tar dere til Vennesund som er på Helgelandskysten i Sømna kommune. Vennesund Brygge eller Klakkskjæret på Berg er gode alternativ enten for lunsj eller middag mellom Vennesund og Brønnøysund.

Overnatt i Brønnøysund eller Torghatten (12 km). Veien til Torghatten er skiltet fra Brønnøysund, kjør over Brønnøysundbrua. Turen opp til selve hullet tar ca. 20 minutter hver vei langs en godt opparbeidet sti og er en flott kveldstur.

Torghatten. Foto: Ronny Lien
Torghatten. Foto: Ronny Lien

REISERUTE DAG 3

KJØRETID:
Brønnøysund - Horn: 13 km / 15 minutter
(Torghatten - Horn: 30 km / 35 minutter)
Ferge Horn - Andalsvåg: 20 minutter
Andalsvåg - Forvik: 17 km / 17 minutter
Ferge Forvik - Tjøtta: 60 minutter
Tjøtta - Søvik: 25 km / 20 minutter
Ferge Søvik - Herøy: 30 minutter
Herøy - Nord Dønna: 45 km / 50 minutter
Overnatting Dønna

Med overnatting Sandnessjøen:
Nord Dønna - Bjørn: 20 km / 25 minutter
Ferge Bjørn - Sandnessjøen: 30 minutter

Totalt antall kilometer: ca 133 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: ca 4,5 timer

Se reiserute i Google maps.
(med overnatting Nord Dønna)

DAG 3: BRØNNØYSUND - HERØY/DØNNA/SANDNESSJØEN

Om du ikke fikk med deg Torghatten-hullet i går, så starter dagen med en tur i Norges mest kjente fjellformasjon. Vi anbefaler også et stopp på Norsk Havbrukssenter på vei ut mot Torghatten.

Etter Brønnøysund går turen opp til ferjeleiet på Horn. På veien anbefales å ta en stopp på urtegården Hildurs Urterarium. Fra Horn går det ferje til Anndalsvåg og deretter er det en kort kjøretur til Forvik. Vær ute i god tid til ferja, og besøk det koselige kaffebrenneriet som ligger på ferjeleiet på Forvik.

Fra Forvik går det ferje til Tjøtta, og deretter går turen nordover mot Alstahaug. Like etter ferjeleiet på Tjøtta ligger den internasjonale kirkegården etter 2. verdenskrig. På Alstahaug formidles kulturarven etter dikterpresten Petter Dass på Petter Dass Museum og kirke. Museumsbygget er tegnet av Snøhetta arkitekter, og er en opplevelse i seg selv. I sommersesongen kan man være med på daglige guidinger og aktiviteter. I tillegg serveres det lunsj.

Noen få kilometer lenger nord ligger ferjeleiet på Søvik. Herfra kan du ta ferga over til Herøy. Strekningen mellom Herøy og Dønna byr på flotte opplevelser. På Herøysiden snor veien seg fra øy til øy, med fantastisk utsikt mot De Syv Søstre på fastlandet. Langs veien finnes fiskeplasser, muligheter for båttur, hestesenter og servering/overnatting.

OVERNATTING

Det er mange overnattingsmuligheter på denne delen av Helgelandskysten. Du kan velge å avslutte dagen på Herøy eller Dønna om du ønsker en øy-overnatting, eller du kan dra inn til Sandnessjøen. Her er det flere hotellalternativer i ulike prisklasser, samt to campingplasser rett sør for byen.

Aldersund. Foto: Olav Breen
Aldersund. Foto: Olav Breen

REISERUTE DAG 4

KJØRETID:
(Nord Dønna - Bjørn: 20 km / 25 minutter)
(Ferge Bjørn - Sandnessjøen: 30 minutter)
Sandnessjøen - Levang: 34 km / 34 minutter
Ferge Levang - Nesna: 20 minutter
Nesna - Stokkvågen: 66 km / 1 time, 10 minutter
Stokkvågen - Kilboghamn: 25 km / 25 minutter
(Stokkvågen - Tonnes: 34 km / 35 minutter)

Totalt antall kilometer: ca 140 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer

Se reiserute i Google maps.

DAG 4: HERØY/DØNNA/SANDNESSJØEN - KILBOGHAMN/TONNES

Om du overnattet på Herøy eller Dønna, så går turen først inn til Sandnessjøen, før turen går videre nordover. Fikk dere ikke med dere Petter Dass-museet i går, så ta gjerne turen dit først. Eller start dagen med en tur i De Syv Søstre. Kjøretiden denne dagen er kun 3 timer, så etappen kan gjøres unna selv med sen start.

Fra Sandnessjøen går turen opp til Levang ferjeleie, og med ferje over til Nesna. Neste etappe er en vakker etappe over Sjonfjellet, med fantastisk utsikt utover havet mot Lovund og Træna, før du kommer til Stokkvågen. Stokkvågen er ferjeknutepunkt for de som skal ut til Lovund eller Træna.

Noen hundre meter nord for Stokkvågen ligger Grønsvika Kystfort. Her kan du ta en spasertur rundt fortet og nyte utsikten, og besøke den flotte utstillingen. Videre nordover kjører dere gjennom Aldersundet og et eventyrlig landskap, før dere ankommer overnattingsstedet.

Båten over til Svartisen. Foto: Olav Breen
Båten over til Svartisen. Foto: Olav Breen

REISERUTE DAG 5

KJØRETID:
Ferge Kilboghamn - Jektvik: 60 minutter
Jektvik - Ågskardet: 27 km / 27 minutter
Ferge Ågskardet - Forøy: 10 minutter
Forøy - Kai båt til Svartisen: 12 km / 12 minutter
(Båt til Svartisen)
Kai båt til Svartisen - Ørnes: 42 km
(Ørnes - Inndyr: 40 km / 40 minutter)

Totalt antall kilometer: 100 km (142 km)
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer.

Se reiserute i Google maps.

DAG 5: KILBOGHAMN/TONNES - SVARTISEN - ØRNES/INNDYR

Denne dagen starter med 2 ferjer, før dere er over i Meløy. Fra ferjekaia er det ca 15 minutter med bil til kaia der det går båt over til Svartisen. Denne går i sommersesongen fra cirka slutten av mai til litt ut i september. Se link til tider i faktaboks.

SVARTISEN KAN OPPLEVES PÅ ULIKE MÅTER:
1: Gå opp til Brestua og nyte utsikten til breen derfra (ca 1 km)

2: Gå opp til isen på egenhånd. Merk: Det er 3 km opp til stien og ytterligere 40 minutter opp til kanten av breen, så dere må beregne ca 3 timer på turen (et tips er å leie sykkel på kaia. Dette avtales med båtfører.)

3: Bli med på brevandring. I sesongen er det brevandring hver eneste dag. Turen tar ca 5 timer, og minimum aldersgrense er 12 år. Bestilling senest dagen før.

4: Bo på Svartisen. Stor, komfortabel hytte leies ut på Svartisen.

Når en kjører videre etter å ha tatt båten tilbake fra Svartisen, så kan en ta fjellveien til høyre rett etter Svartisentunnelen (ved Fykanvatnet) og komme opp i de fantastiske Glomfjella.

Området rundt Svartisen og Glomfjella, samt øyene i havet utenfor, utgjør et fantastisk turområde, enten du ferdes i båt eller tar beina fatt. Her er det mulig å fylle mange dager om en trives ute i naturen. Les mer på våre områdesider.

OVERNATTING:
Overnatting denne dagen kan skje i nærheten av Ørnes/Glomfjord, eller en kan også kjøre opp til Inndyr i Gildeskål.

Salltstraumen: Foto: Reinhard Pankte
Salltstraumen: Foto: Reinhard Pankte

REISERUTE DAG 6

KJØRETID:
Ørnes - Inndyr - Sund: 48 km / 50 minutter
Ferge Sund - Horsdal: 10 minutter
Horsdal - Kjøpstad: 29 km, 30 minutter
Kjøpstad - Saltstraumen: 35 km, 30 minutter
Saltstraumen - Bodø: 30 km, 30 minutter

Totalt antall kilometer: 140 km
Estimert kjøretid inkludert ferger: 3 timer

Se reiserute i Google maps.

DAG 6: ØRNES/INNDYR - SANDHORNØY - SALTSTRAUMEN - BODØ

Fra Ørnes og Meløy kjører dere inn i Gildeskål, og tar en avstikker via Sandhornøy før dere kommer inn på Kystriksveien igjen ved Kjøpstad. På veien finner dere blant annet rasteplassen og utsiktspunktet Ureddplassen, de flotte strendene ved Storvika og Sandviksanden, Sandhornet, og Kjellingstraumen.

Etter Kjøpstad/Kjellingstraumen er det kun en drøy halvtime opp til Saltstraumen. Anbefaler et lengre stopp her, og har dere med dere fiskeutstyr er det bare å prøve seg.

Fra Saltstraumen er det kun 30 km inn til Bodø.