Dagsprogram sykkeltur Kystriksveien fra Bodø til Steinkjer

Turen i 2024 er utsolgt, men kontakt oss gjerne for påmelding til neste års tur.

Denne sykkelturen starter i Bodø og fortsetter sørover langs Kystriksveien til Steinkjer. Dette er en tur for deg som ønsker en mer aktiv og noe mer utfordrende ferie, men som samtidig setter pris på å kunne få en så behagelig og trygg reise som mulig. På denne turen skal du føle deg godt i varetatt. En syklende guide følger gruppen hele veien og sykler alltid bakerst. I tillegg har vi en følgebil som frakter bagasjen og som aldri er langt unna hvis uhellet skulle være ute. Begge guidene har svært mye sykkelerfaring og har syklet i mange av verdens land. De er også godt kjent langs Kystriksveien og de vil bidra til at du får en best mulig tur. Det er totalt plass til 20 deltakere på denne turen.

Hvem passer turen for: Du bør ha vært på sykkeltur tidligere og ha en viss erfaring, men du trenger slett ikke være i superform. Etappene er på 60-87 km per dag.  Vi kjører bagasjen din og det er mulig å sykle med el-sykkel.

Se priser nederst på denne siden.

Ankomstdag 20. august

Vi har lagt opp til ankomst i Bodø dagen før selve sykkelturen starter. Da bor vi sentralt på Clarion Collection Hotell Grand Bodø.  Her serveres kveldsmat som er inkludert i pakken.

Benytt anlednignen til å utforske Bodø på egen hånd denne dagen.  Bodø har flere gode museum (blant andre Norsk Luftfartsmuseum og Jektefartmuseet). Hotellet ligger midt i sentrum like ved Glasshuset og Stormen kulturhus.

 

Saltstraumen

Dag 1. Bodø – Saltstraumen

Lengde: 30 km

Dere får utlevert sykler av reiseleder.  Bagasjen blir fraktet til Saltstraumen.

Sykkelturen fra Bodø til Saltstraumen er kort og går langs sykkel/gangveg helt fram til Tverlandet.

Vel framme i Saltstraumen sjekker vi inn på Saltstraumen hotell hvor vi spiser middag på kvelden.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm, og denne dagen får vi opplevd den på nært hold.

Volleyball på Langsanden i Gildeskål
Ureddplassen i Gildeskål

Dag 2. Saltstraumen – Ørnes

Lengde: 79 km

Denne dagen skal vi sykle helt fram til Ørnes, via Sandhornøy. Det er en lang etappe og spesielt første del fra Saltstraumen fram til Kjøpstad er krevende med kraftige stigninger. Derfor fraktes vi med buss til Kjøpsvik og starter sykkelturen der.

Vi sykler over vakre Sandhornøy. Er været fint frister det kanskje med en avstikker til Langsanden, en to km lang sandstrand helt nord på øya. Hva med en frisk dukkert?

Vi stopper på Elias Blix-kafeen før vi tar ferje fra Horsdal til Sund.

På turen mot Inndyr besøker vi middelalderkirken Gildeskål Gamle kirke.  Her er det noen friske inskripsjoner på noen av gravsteinene som vitner om nord-norsk humor og selvironi.

Sykkelturen videre fram til Ørnes går langs havet og vi gjør et stopp på Ureddplassen.  Rasteplassen har spennende arkitektur (hevdet å være verdens vakreste utedo av britisk presse) og ligger vakkert til. Så er det bare å nyte resten av turen til Reipå og Ørnes.

Vel framme på Ørnes sjekker vi inn på Ørnes Hotell. Vi spiser middag på hotellet.

Båthavn i Aldersundet
Foto: Reinhard Pantke

Dag 3. Ørnes – Lovund

Ant. Km: 83

Dagen starter med en ferjetur fra Ørnes til Vassdalsvik. Vi sykler langs Bjærangfjorden og underveis ser vi skulpturen Varde som er en del av Skulpturlandskap Nordland.  Etter 30 km er vi framme på Forøy hvor vi tar ferje over til Ågskardet. Neste etappe går til Jektvik og på veien passeres fjellet Blokktinden som er 1032 meter høy.

På ferjeturen fra Jektvik til Kilboghamn, som varer en time, passeres Polarsirkelen. Sistse etappe går videre sørover til Stokkvågen.  Midtveis på turen sykler vi gjennom vakre Aldersundet og passerer Grønsvik Kystfort.

Vi tar hurtigbåt fra Stokkvågen til Lovund.  Vel framme på Lovund skal vi overnatte på Lovund hotell.  Her blir vi i to netter.

Lovund Hotell

Dag 4. Lovund

Ant. Km:  0

Lovund er ei spennende øy og et øysamfunn litt utenom det vanlige.  Her er det vekst og velstand, takket være en suksesshistorie med moderne havbruk.  På øya er det ingen arbeidsledighet, ingen fraflytting og gjennomsnittsalderen på befolkningen er bare 30 år.  Øya er også kjent for sin store lundefuglkoloni.

Her er det rikelig med muligheter for å gå korte eller lengere turer, eller bare slappe av og nyte fridagen.

 

 

Helgelandsbrua

Dag 5. Lovund – Sandnessjøen

Ant. Km: 66,5 km

Etter frokost tar vi ferje til Stokkvågen og fortsetter sørover langs Kystriksveien.  Sykkelturen til Nesna er på hele 66,5 km og underveis passerer vi Sjonfjellet.

Vel framme på Nesna går vi om bord i hurtigbåten som tar oss videre til Sandnessjøen.  Skulle du falle for fristelsen å sykle helt fram til Sandnessjøen må du tar ferje fra Nesna til Levang og sykle 30 km.

De Syv Søstre sett fra Herøy
Syklister nyter drikke på brygge

Dag 6. Sandnessjøen – Dønna – Herøy – Forvik

Ant. Km: 60 km

Vi legger turen ut til øyene Dønna og Herøy.  Her får vi flott utsikt mot De syv Søstre.  Ferja går fra Sandnessjøen sentrum til Bjørn på Dønna. Sykkelturen til Herøy regnes som kanskje den aller flotteste sykkeletappen langs Kystriksveien.

Vi sykler innom det idylliske stedet Seløy for lunsj og besøker blomsterbutikken Etcetera litt lengere sør på Herøy, før vi tar ferje tilbake til fastlandet.

På turen mot Tjøtta kan du få med deg Petter Dass museet og den Internasjonale krigskirkegården på Tjøtta.

Vel framme på Forvik fordeler vi oss på to ulike overnattingssteder som ligger bare en kilometer fra hverandre.  På kvelden har vi et felles måltid hvor vi får smake den tradisjonelle retten Boknafisk. Vi besøker også det spennende kaffebrenneriet på Handelsstedet Forvik

Turgåere på vei opp Vegatrappa

Dag 7.  Forvik – Vega - Torghatten

Ant. Km: 73

Etter frokost sykler fra Forvik til Anddalsvåg hvor vi tar ferje over til Horn.  Denne første etappen er flat og fin og det er også resten av dagen som skal tilbringes på Vega, før vi setter kursen mot Torghatten utenfor Brønnøysund.

Fra Horn tar vi ferje ut til verdensarven Vega. Her besøker vi Vega Verdensarvsenter og går opp Vegatrappa.

På ettermiddagen tar vi hurtigbåt over til Brønnøysund og sykler ut til Torghatten.  Her overnatter vi og spiser middag på Torgarhaugen.

Hullet gjennom fjellet Torghatten

Dag 8. Torghatten – Vik i Sømna

Ant. Km: 50

Vi starter dagen med en tur opp i Torghatten hullet.  Vi går gjennom hullet og rundt fjellet, før vi setter oss på sykkelen.  Det er mange ferjer og båtforbindelser på denne turen, men denne dagen er helt ferje og båtfri.  Vi sykler først til Brønnøysund, hvor vi stopper for lite alene tid i byen. Tid for både lunsj og kafe besøk.

Så sykler vi videre sørover langs Kystriksveien, til Sømna.  Her overnatter vi på Sømna Kro og Gjestegård på Vik i Sømna.

Unik geologi på Leka
Foto: Leif Rune Jensen
Syklister på Leka ser ut over fjorden

Dag 9. Vik i Sømna – Leka

Ant. Km: 87

Vi skal besøke turens siste øy, Leka.  Denne øya skiller seg ut fra alle andre øyer langs kysten med sin helt spesielle geologi.  Før dagen er over skal vi ha syklet gjennom jordas indre.

Første etappe går langs Kystriksveien fram til Vennesund.  Her tar vi ferje over til Holm.  Så begynner en litt bakkete etappe fram til Kjelleidet hvor vi tar av fra Fv17 og setter kursen mot Leka.  Vi ser det mektige Heilhornet som ruver 1070 meter over havet.

Ferja fra Gutvik tar oss over til Leka.  Ved første øyekast vil ikke Leka se så annerledes ut enn andre steder langs Kysten.  Det er først når vi kommer på vestsiden at vi forstår hvorfor dette er Norges Geologiske Nasjonalmonument.

Vi sykler selvsagt rundt hele øya for å få med oss det spennende landskapet.

Her bor vi på Leka Brygge hvor vi også spiser middag på kvelden.

Kystmuseet i Rørvik - Norveg. Foto: Steinar Johansen
Kystmuseet i Rørvik - Norveg. Foto: Steinar Johansen

Dag 10. Leka – Rørvik

Ant. Km: 80

Vi tar ferja tilbake til Gutvik og fortsetter sykkelturen.  Vi følger en lite trafikkert veg (751) og etter drøyt 7 mil er vi framme i kystbyen Rørvik.

Når vi sykler over Nærøysundbrua åpner landskapet seg opp og vi sykler over skipsleia.  I Rørvik sentrum ligger kystmuseet Norveg.  Det moderne museumsbygningen er utformet som et seil og inviterer oss inn for å bli bedre kjent med kysthistorien gjennom 10 000 år.

Vi overnatter på Kysthotellet Rørvik.

Brygger i Namsos

Dag 11. Rørvik – Namsos

Ant. Km: 82

Vi følger Fv769 langs kysten ned mot Namsos.  Vi  tar ferje fra Hofles til Lund.  Underveis på denne etappen er det noen motbakker, men du kan korte ned etappen ved å følge hurtigbåten hele eller deler av strekningen.

Namsos er rockebyen.  Vi bor på Scandic Rock City og besøker bla. skriverommet til Åge Aleksandersen på Trønderrock museet i samme bygg.

Gård i Namdalseid

Dag 12. Namsos - Steinkjer

Ant. Km: 82

Turen siste etappe går langs Kystriksveien fra Namsos til Brønnøysund.  Vi følger noen småveier underveis og stopper på Lensmannsgården som ligger drøyt midtveis på turen.

Vel framme i Steinkjer blir det en hyggelig avslutning med vafler på Kystriksveien Info Center og muligheter for en dusj  En kan lreise videre med tog til Trondheim Lufthavn Værnes eller Trondheim.

Turens varighet:

Turen går over 13 dager medregnet ankomstdag i Bodø /12 overnattinger. 20.8-1.9.

Reisen til og fra:

Både Norwegian, Widerøe og SAS flyr til Bodø. Du kan også ta tog til Bodø.

Fra Steinkjer går det tog (ca. en gang i timen) til Trondheim Lufthavn Værnes og Trondheim.

Hvem passer turen for:

Du bør ha vært på sykkeltur tidligere og ha en viss erfaring, men du trenger slett ikke være i superform. Etappene er på 50-87 km per dag. Vi kjører din bagasje og det er mulig å sykle med el-sykkel.

Hva er inkludert:

Inkludert på denne turen er 12 overnattinger med frokost. 12 selvsmurte lunsjmatpakker. 11 Middager og et kveldsmåltid (første dag i Bodø).
Transport ferjer og hurtigbåter på hele turen, fra Bodø til Steinkjer.  Vann/saft underveis og enkel snacks.

Inngang til tre ulike museer er inkludert i prisen.

Hva kommer i tillegg:

Drikke til maten er ikke inkludert.

Sykkel kan leies av oss. Da følger 2 vesker og hjelm med. Du må gjerne ta med deg din egen sykkel, hjelm og veske.

Priser 

Per person i dobbeltrom kr. 29 750

Enkeltromstillegg kr. 6 600

Leie av ordinær hybrid sykkel kr. 3 600

Leie av el-sykkel kr. 5 800

 

Se våre bestilings- og reisevilkår.