GODE OPPLEVELSER I MELØY

Svartisen, Meløy

SVARTISEN

Navnet til Norges nest største isbre kommer av den karakteristiske dype blåfargen i isen. Den massive isen har et spekter av blåtoner, fra transparent is til turkis og mørkeblå, og gjør Svartisen til et mektig skue på nært hold. Nedover dalsidene dannes bretunger som snor seg ned mot lavlandet. Engenbreen, som ligger innerst i Holandsfjorden i Meløy, er den bretunga som strekker seg lengst ned mot havnivå av alle breene på det europeiske fastlandet, og er dermed den mest tilgjengelige isbreen i Europa. Her kan du lese mer om Svartisen, samt bestille båtskyss til Engenbreen og booke guidet tur på Svartisen.

STORGLOMVASSDAMMEN

Ved enden av fjellveien opp til Glomfjellet i Meløy kommer du til den enorme Storglomvassdammen, som er verdens høyeste steinfyllingsdam med asfaltkjerne. Demningen er 125 meter høy, 820 meter lang, og har nederst en tykkelse på 365 meter. Dammen rommer utrolige 3,5 milliarder kubikkmeter vann, eller tilsvarende omtrent to liter vann hver til alle innbyggerne på jorden hver dag i et helt år. Se den på nært hold for å virkelig forstå hvilke dimensjoner det er snakk om!

STØTT

Støttværet er en øygruppe bestående av en rekke småøyer utenfor Ørnes i Meløy. Bare tre av Støttøyene er bebodde: Innerstøtt, Svenningen og den mindre øya Støtt som ligger mellom de to førstnevnte. De bebodde øyene er forbundet med broer og har bare noen få titalls fastboende. Deler av Støttværet er naturreservat, med et rikt dyre-, fugle- og planteliv. Støtt er relativt flatt og ligger åpent til, og det ligger til rette både for minnerike padleturer og flotte fotturer.

BOLGA

Den idylliske øya Bolga innbyr til gode padleopplevelser der den ligger omringet av 300 mindre øyer. Bolga er også et flott sted å gå fotturer; to av øyas severdigheter er Bolgbørra, et hull i Bolgfjellet som man kan gå tvers gjennom, og Kleppfiskbergan med Ruggesteinen på vestsiden av øya. Fra Bolgbørra og toppen av Kleppfiskbergan kan man nyte flott panoramautsikt utover Bolgværet. Ruggesteinen ligger ved sjøkanten, og er en løs klippeblokk på 60 tonn som kan vippes frem og tilbake med handmakt.

TÅKEHEIMEN

Turistforeningen sin hytte Tåkeheimen ble i 2014 kåret til Norges mest utilgjengelige turistforeningshytte. Hytta ligger innenfor grensen til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.
For å komme hit tar du skyssbåten over Holandsfjorden, følger den 3 km lange grusveien innover mot breen og merking herfra. Turen herfra går i bratt fjellterreng langs godt opptråkket sti. Beregn 4 timer på turen. www.dnt.no/hytter

SKULPTURLANDSKAP NORDLAND

Mursteinskulpturen Varde av Per Kirkeby, er en del av Skulpturlandskap Nordland, og står på Brevikhøyden. Kunstneren referer til verket som en paviljong, en bygning som er ment å gi tid og ro for refleksjon. Konstruksjonen er et utkikkspunkt for å betrakte landskapet i stadig skiftende lys, rammet inn av vindusåpningene i paviljongen.

LÁHKO NASJONALPARK

Láhko nasjonalpark på 188 km2 grenser til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Navnet Láhko er samisk og betyr høytliggende, vidstrakt fjellvidde, og kulturminnene i parken er i hovedsak knyttet til samisk reindrift. Parken har en spektakulær geologi, med sjakter og grotter, i tillegg til en rik flora og fauna

UREDDPLASSEN

Ureddplassen på grensen mellom Meløy og Gildeskål, er et av nordlandskystens aller beste steder for å beskue både øyriket og midnattssolen, med en mektig utsikt mot storhavet, Fugleøya og Lofotveggen. Ureddplassen er et minnested for de omkomne om bord på ubåten Uredd, som gikk på en mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

I 2018 ble Ureddplassen kraftig oppgradert i forbindelse med Nasjonal Turistveg med et flott toalettbygg som av britisk presse har blitt kalt "verdens flotteste utedo".

ØRNES GAMLE HANDESSTED

Handelsstedet ble etablert i 1794 på Ørnes i Meløy. I dag er dette et museum med en koselig kafé og to utstillinger; den ene tar for seg de historiske linjene fra "fiskerbondesamfunn til industrisamfunn". Den andre forteller historien om Operasjon Muskedunder fra 2. verdenskrig. Handelsstedet ligger ved ferjekaia og Ørnes Hotell.