TRÆNA

Ytterst på Helgelandskysten, 33 nautiske mil til havs, på kanten av storhavet, ligger Træna. Dette er Norges eldste fiskevær og en av Norges minste kommuner. Hver sommer ruler hele øya når den internasjonalt kjente musikkfestivalen tidobler innbyggertallet, og sørger for sterke musikkopplevelser langt ut i havgapet.

Tar du turen til Træna, så tenker du Træna i lang tid etterpå. Et livskraftig samfunn tar i mot deg med åpen armer året rundt. Træna er landets eldste fiskevær med to aktive fiskebruk og nærmere 30 fiskebåter. Her finnes butikker, skole, kafé, kro, overnattings- og spisested og museum.

Det tar 1,5 t med hurtigbåt fra fastlandet (Stokkvågen) til Træna. Med ferje tar det vel 3 t.

Selvær er den nest største blant øyene. Sanna er øya som er kjent for de ikoniske fjellene, med Trænstaven som strekker seg 338 moh. Visste du at Træna har sitt eget Hawaii – med kritthvite strender, men også historisk sett er det en kobling med Hawaii. Les mer på http://www.tenktraena.no/traenahawaii/

Overnatting på Træna

Komme seg til Træna

Dagsturer til Træna

Med Trænaruta og Nordlandsekspressen kan en ta dagstur til Træna eller Lovund hver onsdag eller fredag. En reiser da med Trænaruta kl. 1100 fra Sandnessjøen (1130 fra Nesna). Til Træna kommer en kl. 1335. kl 1855 hopper du på Trænaruta igjen og tar denne ned til Onøy (ankomst 2020). Her hopper du på Nordlandsekspressen, som tar deg siste biten ned til Sandnessjøen eller Nesna.

Transport til Træna

Selv om Træna ligger ute i havgapet er øya lett tilgjengelig både sørfra og nordfra - enten du kommer via Bodø eller Sandnessjøen. Kommer du med bil er ruteknutepunktet på fastlandet Stokkvågen, ca en time fra Mo I Rana (70 km), og ca 2 timer (100km + en ferge) nord for Sandnessjøen.

Fra Sandnessjøen/Stokkvågen med hurtigbåt: Trænaruta går Sandnessjøen - Træna, og er blant annet innom Nesna, Stokkvågen, Lovund på veien. På onsdager og fredager er det mulig med dagstur til Træna, kombinert med Nordlandsekspressen.

Fra Bodø med hurtigbåt: Nordlandsekspressen går mellom Bodø og Sandnessjøen daglig, og skal du til Træna hopper du av på Onøy, og tar Trænaruta opp til Træna. Sen ankomst.

Ferje fra Stokkvågen (FV 17).