DE VAKRE VEGAØYAN
Øyene steg opp av havet og de aller første av steinalderens utforskere kom til kysten. Ute i havet skimtet de bratte fjell, og dit dro de - til Vega. Det var nesten ingen øyer å se rundt Vega da isen smeltet og steinalderfolket bosatte seg ved datidens strender, 90 meter over dagens havnivå. Fremdeles dukker nye øyer opp, Vegaværingene høster ennå av havet og driver landbruk som bringer frem de flotteste smaksopplevelser.
VERDENSARVEN
Vegaøyan ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 2004 på grunn av sitt unike kulturlandskap og ærfugltradisjon. Øyriket med sine 6.500 øyer og holmer, er Nord-Europas største gruntvannsområde, og er et eldorado for natur- og kulturinteresserte. Her kan du sykle, vandre, dykke og padle.
Etter en aktiv dag ute i naturen, fortjener du et fantastisk måltid. Ingenting er da bedre enn en femretters opplevelse i lyse netter hos Vega Havhotell.
TURISTINFORMASJONEN & VERDENSARVSENTERET
Turistinformasjonen er lokalisert i Vega Verdensarvsenter på Gardsøya. Anbefaler å ta turen innom turistinformasjonen for å ta et dypdykk i Vegas tilbud. Åpningstider og mer informasjon finner du på hjemmesiden deres.
Verdensarvsenteret
Vega fra sykkelsetet
En av de beste måtene å oppleve Vega og Helgelandskysten på er utvilsomt fra sykkelsetet. Korte avstander, eventyrlige fjell og et øyrike med over 24000 øyer gir fantastiske freske naturopplevelser !
Attraksjoner på Vega
Vegatrappa
Vest på Vega ligger Sundsvoll. Her finner du Vegatrappa og Ravnfloget Via Ferrata.
Selve Vegatrappa startet litt opp i fjellsiden, hvor første del består av kloppbelagt sti frem til trappa begynner. De 1400 trappetrinnene tar deg til toppen av Ravnfloget, 350 meter over havet. Herfra har du en fantastisk utsikt mot øya Søla og Vegaøyan verdensarvområde. På dager med klarvær kan du se det karakteristiske omrisset av Træna.
Turen opp til Ravnfloget er bratt, men overkommelig for de fleste. Underveis kan du benytte deg av flotte rasteplasser med bålpanner.
Hvis du kaster et blikk opp langs fjellet kan du få øye på via ferrataen, klatrestien som sniker seg rundt den stupbratte fjellsiden. Siste del av trappen svinger inn i juvet hvor du også møter siste del av klatreløypen som går rett over trappen i en nepalbru. Det er et spektakulært syn å se folk ta seg over taubroen flere meter over juvet.
Via ferrataen er en alternativ rute til toppen, en noe mer luftig tur, men svært flott. Det er to klatreløyper opp til Ravnfloget: den røde og den grønne. Begge løypene er spennende og eksponerte, samtidig som de ikke er for fysisk krevende. For å ta den røde løypa, som er den mest krevende, må man ha tatt den grønne først.