5 dagers sykkeltur i Svartisens rike

Program og priser oppgitt her gjelder for sommeren 2023. Det kan komme justeringer i neste års turer. Påmelding vil være klar i løpet av høsten.

Bli med på en eventyrlig sykkeltur i Svartisens rike. I denne pakken inngår flotte naturopplevelser med gode elsykler – men også en variasjon av friluftsaktiviteter. I fem dager er du tett på den mektige naturen i Meløy. Her kan du oppleve fantastiske Glomfjellet, bli med på brevandring på Svartisen eller topptur til Rødøyløva.

På denne turen sykler du på egenhånd, men bagasjen din blir fraktet for deg. Meløy Adventure er ditt lokale vertskap som tilrettelegger for de opplevelser du ønsker å delta på. Meløy Adventure leverer både overnatting, sykler, aktiviteter og tar hånd om bagasjefrakt.

Det enkleste for deg vil være å starte turen i Bodø om du kommer med fly eller tog.

Har du spørsmål kan du kontakte oss på post@kystriksveien.no eller ringe 74401717. 

Oversiktsbilde over Glomfjord
Syklister foran Glomfjord Kraftverk
Foto: Carl Filip Olsson

Dag 1. Torsdag. Bodø – Glomfjord 

På ettermiddagen reiser du fra Bodø med hurtigbåt kl. 16.15.  Båten anløper flere steder, blant annet øya Støtt, før den ankommer Ørnes kl. 17.45.  Her får du utlevert sykkelen som er utstyrt med vesker og alt du trenger til sykkelturen (slange, verktøysett osv.).  Bagasjen din blir fraktet herfra til Glomfjord.

Turens første sykkeletappe går fra Ørnes til Glomfjord (20 km), langs Kystriksveien (Fv17).

Du sjekker inn på Gulbrakka, et overnattingssted som ligger innerst i Glomfjorden. Overnatting i dobbeltrom.  Rommene er nyoppusset, men uten privat bad/wc.  Det er felles stue, kjøkken og badstue. Utenfor er det hengekøye hvor du kan slappe av etter dagens gjøremål.

Det er flere muligheter for kortere utflukter med sykkel. For eksempel til det gamle kraftverket innerst i Glomfjorden, kjent fra Operasjon Muskedunder (sabotasjeaksjon under 2. verdenskrig). Eller du kan sykle til sentrum av Glomfjord for å se det gamle industristedet, som i begynnelsen av forrige århundre var planlagt å bli en større by.

På kvelden inntas en enkel middag og det blir en kort orientering om de neste dagers opplevelser.

Storglomvassammen med bil i forgrunnen
Syklist på Glomfjellet

Dag 2. Fredag. Glomfjellet og kanskje en kajakktur  

Denne dagen er satt av til å besøke Glomfjellet. Selve sykkelturen er på 24 km med en del stigning.  Her får du virkelig glede av å sykle på en el-sykkel.

På toppen av fjellet ligger Glomvassdammen, verdens største steinfyllingsdam.  Det er et enormt byggverk som vitner om den store kraftutbyggingen i dette området.  Samtidig er dette et naturskjønt område og porten til hele to nasjonalparker. Glomfjellet innbyr til fotturer, og du kan følge en av de merkede løypene på en lang eller kort tur. En lokal guide er med på sykkelturen opp til Glomfjellet. Ønsker du å forlenge turen med en fottur innover fjellet, gjør du dette på egen hånd.

På ettermiddagen/kvelden kan du bli med på kajakktur like nedenfor Gulbrakka. Turen er på 2 timer kan bestilles som tillegg til pakken. Du trenger ikke våtkort for å være med på denne turen, som ledes av en dyktig guide. Underveis på turen får du litt historiefortelling om industristedet Glomfjord.

På kvelden inntas middagen på Gulbrakka. Du blir selv med på matlagingen. Råvarene er allerede på plass.

Skyssbåten Isprins over til Svartisen
Foto: Reinhard Pantke
Turgåere til Svartisen
Foto: Andres Duran

Dag 3. Lørdag. Besøk på Svartisen og en reise 100 år tilbake i tid 

Du blir fraktet med minibuss til Holandsvika, hvor vi går om bord i MS Isprins og blir ført over til Svartisen. Krysningen av Holandsfjorden tar bare ti minutter og er en flott opplevelse i seg selv.

Denne dagen kan du selv velge om du vil bli med på brevandring (tillegg) eller bare bruke tiden til å vandre på egenhånd opp til isen og rundt i området. Kafeen Brestua ligger på turen fra kaia til breen og er et fint utgangspunkt for ulike vandreturer.

Brevandringsturen på Svartisen er med guide. Dette er en relativt krevende tur i lavt tempo, så de fleste klarer gjennomføre det. Om det er ønskelig kan det legges inn enkel klatring på isen. Normalt er turen omtrent 8 timer, regn med ca 2-3 timer på isen. Normal god form er en fordel.

Vi returnerer fra Svartisen tidlig på kvelden og besøker Myrvoll Kulturgård hvor vi spiser middag. Et besøk hit er som en reise 100 år tilbake i tid. På gården er det også et kunstgalleri. Herfra drar du med lave skuldre.

Retur til Gulbrakka, hvor det blir muligheter for badstue for de som ønsker det.

 

Utsikt fra Rødøyløva
Turgåere på vei opp Rødøyløva

Alternativ tur:  

Rødøya med RIB:

Alternativ tur denne dagen er med RIB til Rødøya. Her kan du velge å ta turen til topps og få med deg den spektakulære utsikten fra Rødøyløva. Kanskje er det Helgelandskystens aller fineste utsiktspunkt.

Avgang fra Ørnes kl 10.00, der du får utdelt varm flytedress og redningsvest for RIB turen. En sekk med litt drikke, snacks, tynn fleece og vindtett jakke anbefales.

Selve båtturen beregnes til rundt 50 minutter hver vei.

Når dere ankommer Rødøya får du god informasjon fra båtfører om hva du bør få med deg på de fem timene dere har tilgjengelig.

Den nybygde sherpa-trappa tar deg opp til topps på 443 moh. Herfra kan du se omtrent hele Helgelandskysten, Svartisplatået, og hvis været er klart ser du Lofotveggen også.

Book gjerne en lunsj på Klokkergården før returen.

Syklister i Glomfjord
Foto: Carl Filip Olsson
Midnattssol ved Ureddplassen mellom Meløy og Gildeskål

Dag 4. Søndag. Glomfjord – Vassdalsvik – Ørnes 

Denne dagen blir det en lengre sykkeltur på 48 km. Dagen begynner med at du blir fraktet med bil gjennom Svartistunellen (der er det forbudt å sykle).  Sykkelturen går langs Holandsfjorden og nesten fram til Halsa. Her svinger du av og sykler Fv 452 mot Vassdalsvik, hvor du tar ferje til Ørnes.

Denne turen er kupert, men med el-sykkel går det fint. Du sykler langs både Holandsfjorden og Bjærangsfjorden, og underveis får du flott utsikt mot Svartisen.  På turen passerer du skulpturen Varde som er en del av Skulpturlandskap Nordland.

Denne dagen er det muligheter for avstikkere. Kanskje en ferjetur over til Ågskardet for å spise lunsj på Råkkhuset – en skikkelig American Diner. Du kan også forlenge sykkelturen ved å ta en avstikker ut mot Grønnøy og Åmnøy.

Denne siste kvelden overnatter du på Ørnes hotell, som ligger like ved hurtigbåtkai, ferje- og buss-sentral. Like ved hotellet ligger Ørnes Gamle handelssted.

Om du vil sykle mer kan du ta en sykkeltur nordover langs Kystriksveien. Det er flatt, og du sykler langs havet hele veien. På grensen mellom Meløy kommune og Gildeskål kommune ligger Ureddplassen (rasteplass). Dette er et flott sted for å se midnattssola. På stedet står det som av britisk presse er kalt «verdens fineste utedo». Turen er på 26 km tur-retur.

Dag 5. Mandag. Ørnes – Bodø 

Denne dagen reiser du tilbake til Bodø. Du har flere alternative måter å gjøre denne turen på:

 • Hurtigbåt fra Ørnes kl. 09.35 ankomst Bodø kl. 11.25.
 • Buss fra Ørnes kl. 07.30 ankomst Bodø kl. 09.55.
 • Se flere busstider på reisnordland.no
 • Du kan også de fleste torsdager ta Hurtigruten kl. 10.10 fra Ørnes og ankomme Bodø kl. 13.05.

Se www.hurtigruten.no eller www.havilavoyages.com

 

Priser og innhold

Pris per person i dobbeltrom kr. 8 450.

Pris for enkeltromstillegg kr. 1 960.

Prisen inkluderer:

 • Bagasjetransport
 • 4 overnattinger
 • 4 frokoster
 • 3 middager
 • Selvsmurt matpakke/lunsj på dag 2, 3 og 4.
 • Minibuss til og fra Svartisen på dag 3 og gjennom Svartistunellen dag 4
 • El-sykkel med vesker og hjelm. Inklusivt reparasjonssett, slanger etc.
 • Fyldig turprogram med kart og beskrivelser av turen

Prisen inkluderer ikke:

 • Reisen til og fra Bodø
 • Hurtigbåt fra Bodø til Ørnes (pris ca. kr. 351 – 50 % rabatt på honnør billett)
 • Måltider som ikke er beskrevet som inkludert
 • Båtskyss til og fra Svartisen (kr. 200 per person)

Mulige tilvalg:

 • Brevandring på Svartisen kr. 1800 per person.
 • RIB og topptur til Rødøyløva kr. 1250 per person.
 • To-timers kajakktur i Glomfjorden med guide kr. 990 per person.

Har du spørsmål kan du kontakte oss på post@kystriksveien.no eller
ring
74 40 17 17.