6-dagers cruise på Helgelandskysten

Opus One på tur

Mandag 26. juni – Lørdag 1. juli:

Brønnøysund – Lovund – Myken – Træna – Dønna – Lånan – Torghatten – Brønnøysund.

Bli med om bord i Opus One på en innholdsrik seilas på Helgelandskysten! På denne turen besøker vi Lovund, Træna, Myken, Dønna og dunværet Lånan, før vi ender opp på Torghatten. Vi har god tid og skal gjøre oss kjent med de mange øysamfunnene. På Myken besøker vi Myken Destilleri. Det blir mye god mat underveis og på Dønna besøker vi verdens minste sjokoladefabrikk.  Et annet høydepunkt blir besøket på dunværet Lånan hvor vi  besøker fuglevokterne. Spennende fotturer ligger det også tilrette for om du ønsker det.

Turen går fra Brønnøysund mandag 26.juni og returnerer lørdag 1.juli på formiddagen til samme sted.

Opus One er en 49 fots yacht med plass til 12 passasjerer. Det er salong og god plass på dekk slik at du kan nyte mesteparten av turen utendørs hvis du ønsker det. Ombord er det gode fasiliteter inkludert WIFi. Skipper og reiseleder er Per Kåre Hatten.  Han er driver av Torghatten Camping og Strandrestaurant og driver i tillegg Helgelandyacht.  En erfaren båtfører også på Redningsselskapets skøyte stasjonert i Brønnøysund.

Hurtigruten på vei inn til Brønnøysund
Innehaver Hanne foran Handelsstedet Forvik

Dag 1. Mandag 26.juni: Brønnøysund – Forvik – Lovund

Avreise fra Brønnøysund kai (gjestekaia i sentrum) kl. 18.00.  Middag på egenhånd i Brønnøysund sentrum (ikke inkludert).

Vi ankommer Handelsstedet Forvik etter cirka 45 min. Det over 200 år gamle handelsstedet er i full drift med både overnatting, matservering og et spennende kaffebrenneri som vi besøker.

Så setter vi kursen mot Lovund og får en flott seilas gjennom den vakre skjærgården på Helgelanskysten. Vi passerer blant annet Rosøya som var åstedet for Rigel-katastrofen under 2. verdenskrig. I øst ser vi De Syv Søstre og i nordvest venter Lovund. Båtturen fra Forvik til Lovund tar om lag to timer. På kvelden får vi servert kveldsmat på Lovund hotell.

Lovund hotell er vår base for de neste dagene. Her bor vi komfortabelt og nyter god mat på kveldene.

Lundefugl på Lovund
Lovund

Dag 2. Tirsdag 27.juni: Lovund

Lovund er en helt spesiell øy, kjent som en pioner innenfor moderne havbruk, men også får sin store lundefuglkoloni. Det bor snaut 500 mennesker på Lovund. Her er det ingen arbeidsledighet, stor velstand og ingen fraflytting. Gjennomsnittsalderen på befolkningen er ca. 30 år. Alt dette skyldes oppdrettsnæringen.

Etter frokost får vi en liten rundtur på øya med lokalguide som forteller litt om livet på Lovund, og om lakseeventyret.

Deretter disponerer du resten av dagen selv. Du kan velge å ta det helt rolig med noen korte fotturer for å gjøre deg kjent med øya. Eller du kan gå lengre turer, noe det ligger vel til rette for på Lovund. Hvis du er ute etter å tilbakelegge høydemetre kan du gå opp på Lovundfjellet (628 m.o.h).  Dette er en litt krevende tur som tar 2-3 timer hver vei.  En tur opp i Lundeura for å se Lundefuglen hører også med.  Ta denne turen om kvelden, når lunden kommer inn fra havet.

 

Træna
Kjærlighetstien på Træna

Dag 3. Onsdag 28.juni: Træna og Sanna

Det er mange livskraftige øysamfunn på Helgelandskysten og Træna er definitivt et av dem. Træna er egen kommune og kjent som Norges eldste fiskevær. De fleste innbyggerne bor på Hustad, som vi besøker først.

Vi begynner med en tur innom Træna museum, hvor vi ser utstillingen «Træna – Hawaii».  En mektig historie om en bror som utvandret til Amerika og en søster som ble igjen på Træna ­­− og et fotoapparat som kom i posten.  Etter museumsbesøket går vi de 20 minuttene til Petter Dass-kapellet og nyter utsikten mot Sanna.

Vi spiser lunsj på den lokale restauranten Havfolket, før vi går om bord i båten og setter kursen for Sanna.

Kjærlighetsstien er en flott turløype som går rundt hele Sanna. Eller du kan gå opp i Kirkhelleren, en 45 meter dyp og 20 meter bred hule.  Gompen/NATO-stasjonen er en 300 meter lang tunell.  Gompen er den høyeste toppen du kan nå uten klatreutstyr. Vi tar oss god tid til å utforske denne særdeles vakre øya.

Seilasen fra Lovund til Træna tar omtrent 45 minutter. Båtturen mellom Husøy (der folk flest på Træna bor) og Sanna er ikke mer enn åtte minutter.

 

Myken
Whisky på Myken Destilleri

Dag 4. Torsdag 29.juni: Lovund – Myken – Lovund

Denne dagen seiler vi nordover og enda lenger til havs. Vi skal til Myken. Her ute bor det 14-15 mennesker, men på sommeren yrer det av liv her. Øya har egen butikk, en imponerende restaurant og ikke minst verdens første arktiske whisky-destilleri! Vi besøker destilleriet og får prøvesmake whisky. Produksjonen har kommet så langt at produktene nå kan kjøpes på Vinmonopolet. Det siste tilskuddet her er «Myken-katedralen» som skal lagre 10 års produksjon med whisky.

Vi besøker også Myken Seng og Suppe hvor vi spiser lunsj.  Et artig sted lokalisert i den nedlagte skolen, og hvor en kan leie en vintage campingvogn som står plassert i gymsalen.

Etter en innholdsrik dag på Myken, returnerer vi til Lovund på kvelden.

Seilasen fra Lovund til Myken tar 1 time og 15 minutter hver vei.

 

Dunværet Lånan på Vegaøyan
Bearbeiding av ærfugldun på Lånan

Dag 5. Fredag 30.juni: Lovund – Dønna – dunværet Lånan – Torghatten

Reisen tilbake til Brønnøysund, eller nærmere bestemt Torghatten, blir en flott tur hvor vi gjør flere stopp underveis.

På Dønna besøker vi Sjokoladebrygga, et idyllisk sted med økologisk sjokolade med navn etter fjellene på Helgeland. Her blir det kaffe og prøvesmaking av økologisk sjokolade.

Vi setter kursen sørover og seiler gjennom den enorme skjærgården, til dunværet Lånan. Her møter vi fuglevokterne, som har vært her siden april for å bygge hus til ærfuglen og sanke verdifull dun. Dette er den absolutt beste måten å oppleve verdensarven Vegaøyene på!  Vi spiser lunsj og får omvisning her, og blir kjent med en spennende historie om øyfolket og ærfuglen. Les mer om ærfuglsafari på Lånan her.

Vel framme ved Torghatten blir det muligheter for en selfie med Torghatten-hullet i bakgrunnen, før vi legger til kai ved Strandrestauranten. Her avslutter vi turen med et festmåltid!

Overnatting denne siste kvelden blir her på Torghatten i leiligheter/hytter med hotellstandard.

 

Utsikt fra Torghatten

Dag 6. Lørdag 1.juli: Torghatten – Brønnøysund

Etter frokost blir det anledning til å gå en tur opp i Torghatten, før vi blir fraktet tilbake til Brønnøysund sentrum. Ved trafikkterminalen er det muligheter for oppbevaring av bagasjen hvis du vil rusle litt rundt i Brønnøysund før avreise.  Ankomst Brønnøysund kl. 12.00.

 

Helgeland Yacht
Skipper Per Kåre Hatten

Priser:

Per person i dobbeltrom kr.  24 850

Enkeltromstillegg: kr. 3680

Prisen inkluderer:

5 overnattinger. 5 frokoster. 4 middager. 4 lunsjer og en kveldsmat. Alle innganger på museer og lokalguider, som beskrevet i programmet. Transport fra og til Brønnøysund. Skipper/guide i 5 dager fra Brønnøysund til Torghatten. Sjokoladebrygga på Dønna.

Prisen inkluderer ikke:

Reiseforsikring må du huske å tegne selv. Drikke til maten kommer i tillegg. Prisen inkluderer ikke reisen til og fra Brønnøysund.

Reisen til og fra Brønnøysund:

Om du kjører egen bil anbefaler vi at du kjører Kystriksveien som starter i Steinkjer. Du kan også reise med tog og buss (tog til Grong og videre med buss til Brønnøysund).  Raskeste måte å komme til Brønnøysund på er med fly www.wideroe.no  Det er bare 4-5 minutter med taxi fra flyplassen til Brønnøysund sentrum.  Hurtigruten kan også være et flott alternativ – se www.hurtigruten.no eller www.havilavoyages.com

Har du spørsmål kan du kontakte oss på post@kystriksveien.no eller ringe 74 40 17 17.

NB! kun 12 plasser.