6-dagers båttur på Helgelandskysten

Båttur på Helgelandskysten
Foto: Magne Myrvold

Denne avgangen er utsolgt. Om du vil stå på venteliste eller ønsker informasjon om eventuelle nye turer, send epost til post@kystriksveien.no

Brønnøysund – Lovund – Myken – Træna – Dønna – Lånan – Torghatten – Brønnøysund.

Bli med om bord i Opus One på en innholdsrik seilas på Helgelandskysten! På denne unike rundturen vil vi utforske perlene Lovund, Træna, Myken, Dønna og dunværet Lånan, før vi avslutter ved ikoniske Torghatten. Vi tar oss god tid til å bli kjent med disse spennende øysamfunnene underveis. Du vil oppdage Trænas forbindelse til Hawaii, få muligheten til å smake på arktisk whisky på Myken, nyte organisk sjokolade på Dønna, og kjenne på myk ærfugldun på Lånan. Med stor sannsynlighet vil du se lundefulg samtidig som du rusler i de vakre omgivelsene på Lovund. Ikke minst vil du få servert nydelige middager på Lovund Hotell og ved Torghatten Strandrestaurant!

Turen går fra Brønnøysund mandag 24. juni og returnerer lørdag 29. juni på formiddagen til samme sted. Denne turen er den eneste av sitt slag, og sannsynligvis den mest komfortable måten å reise på øyhopping!

Opus One er en 49 fots yacht med plass til 10 passasjerer. Det er salong og god plass på dekk slik at du kan nyte mesteparten av turen utendørs hvis du ønsker det. Ombord er det gode fasiliteter inkludert WIFi. Skipper er Per Kåre Hatten. Han er driver av Torghatten Camping og Strandrestaurant og driver i tillegg Helgelandyacht.  En erfaren båtfører også på Redningsselskapets skøyte stasjonert i Brønnøysund. Det vil også være en reiseleder med på hele turen.

Utsikt mot Lovund fra båt
Restauranten på Lovund Hotell
Tær i midnattsol på Lovund Hotell

Dag 1. Mandag 24.6. Brønnøysund – Forvik – Lovund

Avreise fra Brønnøysund kai (gjestekaia i sentrum) kl. 17.00.

Vi ankommer Handelsstedet Forvik etter cirka 45 minutter. Det over 200 år gamle handelsstedet er i full drift med både overnatting, matservering og et spennende kaffebrenneri. Her får vi spesialiteten boknafisk servert.

Så setter vi kursen mot Lovund og får en flott seilas gjennom den vakre skjærgården på Helgelanskysten. Vi passerer blant annet Rosøya, som var åstedet for Rigel-katastrofen under 2. verdenskrig. I øst ser vi De Syv Søstre og i nordvest venter Lovund. Båtturen fra Forvik til Lovund tar om lag to timer. På kvelden får vi servert velsmakende kveldsmat på Lovund hotell.

Lovund hotell er vår base for de neste dagene. Her bor vi komfortabelt og nyter utsøkte middager på kveldene.

Lovund sett fra båt
Kunstverk på Lovund
Lovund hotell med lundeura i bakgrunnen

Dag 2. Tirsdag 25.6. Lovund

Lovund er en øy som skiller seg ut på flere måter. Ikke bare er den anerkjent som en pioner innen moderne havbruk, men øya er også berømt for sin imponerende koloni av lundefugler. Til tross for sin beskjedne størrelse har øya en befolkning på nesten 500 mennesker. Her opplever man ingen arbeidsledighet, men derimot betydelig velstand og minimal utflytting. Det bemerkelsesverdige er at gjennomsnittsalderen på Lovund er rundt 30 år, og dette kan tilskrives oppdrettsnæringen som har skapt et gunstig og attraktivt samfunnsmiljø.

Etter frokost får vi en liten rundtur på øya med lokalguide som forteller litt om livet på Lovund, og om lakseeventyret.

Fjelltur og fugleskue

Deretter disponerer du resten av dagen selv. Du kan velge å ta det helt rolig med noen korte fotturer for å gjøre deg kjent med øya. Eller du kan gå lengre turer, noe det ligger vel til rette for på Lovund. Hvis du er ute etter å tilbakelegge høydemetre kan du gå opp på Lovundfjellet (628 m.o.h).  Dette er en litt krevende tur som tar 2-3 timer hver vei.  En tur opp i Lundeura for å se Lundefuglen hører også med.  Ta gjerne denne turen om kvelden, når lunden kommer inn fra havet.

 

Museumsgjest Træna Museum
Inne i Petter Dass-kapellet på Træna
Fjell og hus på Sanna/ Træna
Inngangen til Kirkhelleren

Dag 3. Onsdag 26.6. Træna og Sanna

Vi skal videre ut til havs! Det er mange livskraftige øysamfunn på Helgelandskysten og Træna er definitivt et av dem. Træna er en selvstendig kommune og anerkjent som Norges eldste fiskevær. Størstedelen av befolkningen bor i Hustad, som blir vårt første stopp på oppdagelsesferden.

Træna-Hawaii

Vi starter med en tur innom Træna museum, hvor vi får oppleve utstillingen "Træna – Hawaii". Den forteller en gripende historie om en bror som emigrerte til Amerika og en søster som forble på Træna – og om et fotoapparat som kom i posten. Etter besøket på museet tar vi en behagelig 20-minutters spasertur til Petter Dass-kapellet, hvor vi kan beundre den spektakulære utsikten mot Sanna.

Vi spiser lunsj på den lokale restauranten Havfolket, før vi går om bord i båten og setter kursen for Sanna.

Mørke grotter og romantiske stier

Kjærlighetsstien er en flott turløype som går rundt hele Sanna. Eller du kan gå opp i Kirkhelleren, en 45 meter dyp og 20 meter bred hule.  Gompen/NATO-stasjonen er en 300 meter lang tunell.  Gompen er den høyeste toppen du kan nå uten klatreutstyr. Vi tar oss god tid til å utforske denne særdeles vakre øya.

Seilasen fra Lovund til Træna tar omtrent 45 minutter. Båtturen mellom Husøy (der folk flest på Træna bor) og Sanna er ikke mer enn åtte minutter.

Haug med fargerike fiskegarn utenfor naust på Myken
Whiskykatedralen på Myken
whiskysmaking på Myken

Dag 4.  Torsdag 27.6. Lovund – Myken – Lovund

På denne dagen seiler vi nordover og enda lenger ut på havet mot vårt neste mål: Myken. Selv om det bare bor 14-15 mennesker her til vanlig, forvandles øya til et yrende sted om sommeren. Her finner vi en egen butikk, en imponerende restaurant og ikke minst verdens første arktiske whisky-destilleri!

Whisky i vinden

Besøket på destilleriet er et av høydepunktene, hvor vi får sjansen til å smake på de etterspurte produktene deres. Myken destilleri er i vinden (ofte bokstavelig talt), og produksjonen har nådd et punkt hvor produktene kan kjøpes på Vinmonopolet. Som et spennende tillegg har de nå også innført "Myken-katedralen", en lagringsplass for 10 års produksjon av whisky. Les mer og se video om Myken og destilleriet.

Etter en innholdsrik dag på Myken, returnerer vi til Lovund på kvelden.

Seilasen mellom Lovund og Myken tar 1 time og 15 minutter hver vei.

Sjokolade og kaffe fra Sjokoladebrygga
Dunværet Lånan på Vegaøyan
Bearbeiding av ærfugldun på Lånan
Strandrestauranten ved Torghatten Camping
Foto: Fotograf Hågensen

Dag 5.  Fredag 28.6. Lovund – Dønna – dunværet Lånan – Torghatten

Reisen tilbake til Brønnøysund, eller nærmere bestemt Torghatten, blir en flott tur med flere stopp underveis.

På Dønna har vi gleden av å besøke Sjokoladebrygga. Ved dette idylliske stedet håndlages økologiske sjokolade, oppkalt etter fjellene på Helgeland. Her vil vi ta oss tid til å nyte en kopp kaffe og naturligvis få muligheten til å smake på sjokoladen.

Dunværet Lånan

Vi setter kursen sørover og seiler gjennom den imponerende skjærgården, til det pittoreske dunværet Lånan. Her blir vi ønsket velkommen av de dedikerte fuglevokterne, som har vært til stede siden april for å bygge hus til ærfuglene og samle verdifull dun. Det er uten tvil den mest autentiske og unike måten å utforske den verdenskjente Vegaøyene på!

På Lånan får vi anledningen til å spise lunsj og ta del i en omvisning som gir oss innsikt i den fascinerende historien om øyfolket og deres forhold til ærfuglene.

Les mer om ærfuglsafari på Lånan her.

Avslutningsmiddag på Strandrestauranten

Vel framme ved Torghatten blir det muligheter for en selfie med Torghatten-hullet i bakgrunnen, før vi legger til kai ved Strandrestauranten. Her avslutter vi turen med et festmåltid!

Overnatting denne siste kvelden blir her på Torghatten i leiligheter/hytter med hotellstandard.

Utsikt fra åpningen i Torghatten

Dag 6. Lørdag 29.6. Torghatten – Brønnøysund

Etter frokost blir det anledning til å gå en tur opp i Torghatten, før vi blir fraktet tilbake til Brønnøysund sentrum. Ved trafikkterminalen er det muligheter for å oppbevare bagasjen hvis du vil rusle litt rundt i Brønnøysund før avreise.  Ankomst Brønnøysund kl. 12.00.

 

Båt i Lovund havn
Skipper Per Kåre Hatten

Priser:

Per person i dobbeltrom kr.  28 900

Enkeltromstillegg: kr. 3700

Turen gjennomføres:

24-29 juni.

 

Prisen inkluderer:

5 overnattinger. 5 frokoster. 5 middager. 5 lunsjer og en kveldsmat. Alle innganger på museer og lokalguider, som beskrevet i programmet. Transport fra og til Brønnøysund. Skipper/guide i 5 dager fra Brønnøysund til Torghatten. Sjokoladebrygga på Dønna. Besøk på Lånan.

Prisen inkluderer ikke:

Reiseforsikring må du huske å tegne selv. Drikke til maten kommer i tillegg. Prisen inkluderer ikke reisen til og fra Brønnøysund.

Reisen til og fra Brønnøysund:

Om du kjører egen bil anbefaler vi at du kjører Kystriksveien som starter i Steinkjer. Du kan også reise med tog og buss (tog til Grong og videre med buss til Brønnøysund).  Raskeste måte å komme til Brønnøysund på er med fly www.wideroe.no  Det er bare 4-5 minutter med taxi fra flyplassen til Brønnøysund sentrum.  Hurtigruten kan også være et flott alternativ – se www.hurtigruten.no eller www.havilavoyages.com

Har du spørsmål kan du kontakte oss på post@kystriksveien.no eller ringe 74 40 17 17.