GJENREISINGSBYEN

Kystriksveien starter i Steinkjer. Her kan du ta turen opp til verdens største hagestol på byfjellet Oftenåsen, eller se den 6000 år gamle helleristningen Bølareinen en halvtime utenfor sentrum. Byen ligger innerst i Trondheimsfjorden, ved munningen av Steinkjerelva. Steinkjer er rik på både gammel og nyere historie, og er en av Norges fremste funkisbyer.

Bykjernen er preget av funkisarktitektur fra 50- og 60-tallet, og Steinkjer kirke (1965) er et landemerke i bybildet. Steinkjer er sydligste punkt langs Kystriksveien og ligger bare 13 mil nord for Trondheim. Byen er fylkeshovedstad i nye Trøndelag. Steinkjer er også nordligste by på Innherred som for øvrig omfatter kommunene Verdal, Inderøy og Levanger.

Steinkjer kalles ofte bygdenes by og når du kommer til Steinkjer fra sør, vil du se det karakteristiske jordbrukslandskapet som kjennetegner Innherred. Kommunen er stor og fra sentrum til yttergrensen av kommunen er det hele 40 km.

Like nord for sentrum ligger Egge som en gang var et maktsentrum i Norge.  Kalv Arnasson fra høvdinge-gården på Egge var leder for bondehæren som gikk mot Olav Haraldsson i slaget på Stiklestad i 1030.

Annen hvert år arrangeres en Vikingfestival på Egge; et familiearrangement som trekker flere tusen besøkende. Det arrangeres også to årlige musikkfestivaler i Steinkjer: Folkemusikkfestivalen Hilmarfestivalen i november og Steinkjerfestivalen siste helg i  juni.

Handelsbyen Steinkjer trekker til seg kjøpelystne fra et stort omland. Her finner man både et levende sentrum og et større og sentrumsnært kjøpesenter med over 100 butikker.

Kystriksveien Info-Center ligger sentralt til ved E6, nært buss- og jernbanestasjon og kjøpesenteret. Turistkontoret ligger i Trønderavisa-bygget 200 meter nord for Kystriksveien Info-Center.

BiILDER FRA STEINKJER

Utvalgte opplevelser

Egge museum

Egge museum

Egge museum ligger rett nord for Steinkjer sentrum, i et landskap med kulturminner og spor fra hele den menneskeskapte historien. Få innblikk i mellomkrigstidens Steinkjer, 100 år med traktorhistorie og vikingehistorien til Egge gård. Barna kan delta i aktiviteter og hilse på dyrene på tunet.