Den glömda staden og Thai-huset

- og gammen ved Kjellingvatnet
  • Sjøfossen Næringsutvikling
  • Visit Bodø

Jan Håfström, i samarbeid med Johan Celsing, forteller oss om de skjulte skattene ved Oterstranda i Sørfjorden, bare skiltet med "Skulpturlandskap Nordland" ca 15 km sør for Inndyr.  Her kan du parkere bilen og gå på oppdagelsesferd langs den idylliske kjerrevegen. Et par hundre meter opp i bakken finner du et lite uanselig skilt som forteller at et av 35 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland befinner seg nettopp her; Mennesket i møte med natur og kultur. Uten å kjenne til historien bak kunstverket, får man umiddelbart følelsen av å trå inn på en gammel bosetting. De gamle ruinene ligner spor etter ett eller flere bygg som har stått her. Beliggenheten er vakker, med utsikt over fjord og fjell, og det er ikke vanskelig å se for seg at noen, en gang, valgte å bosette seg her.

Den svenske kunstneren fikk idéen etter å ha sett et avisbilde av en utbombet kurdisk landsby. Han hadde ikke til hensikt å gjenskape scenen, men ville utforske de spor og merker som mennesker etterlater seg. Skulpturen kan forestille noe som har vært, eller noe som aldri ble – det er opp til betrakteren å bestemme. 

Ikke langt fra Den Glømda Staden finner du det vakre Thaihuset, som ligger idyllisk plassert ved et stille vann. Om sommeren blomstrer vannliljene på den speilblanke vannflaten og nedenfor huset vokser grønt siv. Det ser ut som huset ligger i et thailandsk landskap. Men landskapet er så norsk som noe, og for å understreke det universelle i naturen finner man en samisk gamme like ved.

Her kan man altså finne roen med røkelse og meditasjon i Thaihuset, eller  i en vedfyrt gamme. Begge deler er åpne for besøk, og man kan overnatte hvis man ønsker det. Når det er kaldt nok vinterstid, er det fint å gå på skøyter på vannet.

Thaihuset og gammen er et av resultatene av kunstsatsingen The Nord Land