Busstur til Helgelandskysten med Lovund og Træna

På denne turen følger vi først hovedfartsåren E6 til Sandnessjøen, og reiser derfra ut til øyene Lovund og Træna. Her får vi oppleve den fantastiske naturen på Helgelandskysten, med ruvende fjell stikkende opp langt til havs. Turen fortsetter deretter sørover langs Kystriksveien – til Brønnøysund, Leka og Namsos.

Dette er en innholdsrik reise med flott natur, korte dagsetapper, en lokalkjent reiseleder og gode matopplevelser.

Sandnessjøen med Scandic Syv Søstre

Dag 1. Trondheim – Sandnessjøen

Den første etappen er også turens lengste, men underveis tar vi en lengre pause. Vi spiser lunsj på Samien Sitje i Snåsa. Samien Sitje er et sørsamisk museum og kultursenter, og her vil det bli tid til en omvisning i det nye senteret som åpnet i 2021.

Like før Mosjøen stopper vi ved Laksforsen for å strekke på beina og beskue den massive fossen.

Vi sjekker inn på Scandic Syv Søstre, i sentrum av Sandnessjøen, og her spiser vi middag på kvelden.

Utsikt fra Lovund
Utsikt fra Lovund fra forrige tur i juni.
skjærgården sett fra Lovund. Hurtigruten i bakgrunnen.

Dag 2. Sandnessjøen – Lovund

Etter en god frokost på hotellet reiser vi med hurtigbåt til øya Lovund.  Øya er kjent for sin store lundefuglkoloni, men også for å være en pioner innenfor moderne havbruk.  Øysamfunnet her er litt som «kjerringa mot straumen». Her er det vekst og velstand, ingen arbeidsledighet eller fraflyttingsproblematikk. Gjennomsnittsalderen til de som bor her er bare 30 år.

Den som har lyst, kan bli med på en gåtur opp i Lundeura for å se lundefuglen. Vi tar turen innom det lokale museet og spiser en god middag på Lovund hotell.

Det er 800 meter å gå fra hurtigbåtkaia til hotellet. Bagasjen blir fraktet med bil.

 

Påstigning båt til Sanna
Påstigning båt til Sanna. Fra juni 2023.
Petter Dass-kapellet på Træna

Dag 3. Lovund – Træna – Sandnessjøen

På formiddagen tar vi hurtigbåt ut til Træna, enda lenger til havs. Her går vi i land og besøker museet, som blant annet huser den fengslende utstillingen «Træna–Hawaii: Portretter av havfolket». Vi rusler en tur ut til Petter Dass-kapellet og nyter utsikten mot Sanna. Det er her vi ser de karakteristiske fjellene som Træna er kjent for.

Før vi returnerer til Sandnessjøen, blir vi med den korte båtturen over til Sanna. Her blir vi møtt av lokale, som åpner samfunnshuset for oss og serverer vafler. Det blir også mulighet for å gå en del av Kjærlighetsstien som snor seg rundt øya.

Vi ankommer Sandnessjøen sent på kvelden og sjekker igjen inn på Scandic Syv Søstre.

Denne dagen ble av mange fremhevet som et av høydepunktene under fjorårets tur:

"Det var mange høydepunkter, men Træna og Sanna var topp!!!"

"Den dagen til Træna!!!"

"Træna, helt utrolig! Det å se fjellene reise seg rett opp ute i havet. Magisk!"

Fjellrekken De Syv Søstre sett fra Herøy
Utsikt mot Lovund fra Dønnesfjellet
Utsikt mot Lovund fra Dønnesfjellet. Fra juni 2023.

Dag 4. Sandnessjøen – Herøy – Dønna - Sandnessjøen

Denne dagen skal vi dra ut til øyene Herøy og Dønna – også kalt Ut i Øyan. Vi tar ferje fra Søvik til Herøy og herfra får vi den aller beste utsikten mot fjellrekken De Syv Søstre. På Herøy skal vi innom  en helt spesiell blomsterbutikk, Etcetera, som bærer det treffende tilnavnet – botaniske utskeielser m.m.

Kjøreturen går fra Herøy og helt til nordspissen av naboøya Dønna. Turen er ikke lengre enn drøye fire mil, men underveis skjer det store endringer i landskapet: Fra flate Herøy til massive fjell på Dønna. Vi stopper på gårdskafeen 3 Kalver for å spise lunsj.

Dønnes kirke har tidligere blitt kåret til Nord-Norges vakreste kirke. Her får vi omvisning og blir bedre kjent både med kirken og Dønnes Gårds historie. Etterpå frakter bussen oss opp Dønnesfjellet. Fjellet er riktignok ikke høyere enn 128 meter over havet, men panoramautsikten ut over skjærgården mot Lovund og Træna er enestående

Etter en innholdsrik dag spiser vi middag på Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen, hvor vi overnatter til neste dag.

Torghatten
Torghatten. Foto Olav Breen

Dag 5. Sandnessjøen – Brønnøysund

På turen sørover mot Tjøtta stopper vi på Petter Dass-museet, og får en omvisning. Vi gjør siden en kort stopp ved den Internasjonale Krigskirkegården på Tjøtta, før vi blir med ferja over til Forvik.

Etter en kort kjøretur tar vi neste ferje fra Anddalsvåg til Horn, og kjører et lite stykke videre til Brønnøysund.

Her sjekker vi inn på Thon Hotell Brønnøysund. De som ønsker å oppleve Torghatten blir med bussen videre. Du kan også velge å bli igjen for å rusle rundt i Brønnøysund sentrum.

Utflukten ut til Torghatten tar om lag 2 timer. Selve turen opp til hullet går langs en steinete sti med en del stigning. På nært hold vil du bli imponert over dimensjonene på hullet, som er skapt av is og vann. Hvis du ikke ønsker å ta turen opp, er det et fint alternativ å følge stien rundt fjellet på flatt og fint underlag.

På kvelden nyter vi en 5-retters middag på Hildurs Urterarium.  Vi lover en flott matopplevelse og fin atmosfære.

Hildurs Urterarium er et tydelig høydepunkt for mange. Her er noen av tilbakemeldingene fra i fjor:

"Femrettersen på Hildurs Urterarium!!!! "

"Middagen på urtehagen - helt utrolig."

 

Geologi på vestsiden av øya Leka

Dag 6. Brønnøysund – Leka – Namsos

Ferden fortsetter sørover langs Kystriksveien og med ferje fra Vennesund til Holm. Vi kjører gjennom Sømna, kjent som Nord-Norges kornkammer.  Senere passerer vi fjellet Heilhornet og tar en avstikker ut til øya Leka, som ligger på grensen mellom Nordland og Trøndelag.

Leka er kjent for sin unike geologi.  Øya er Norges Geologiske Nasjonalmonument og når vi kjører rundt øya på vestsiden, er vi faktisk i jordas indre.  Vi spiser lunsj på Leka Brygge og får med oss en lokal guide.

Tidlig om kvelden ankommer vi Namsos hvor vi skal bo på Scandic Rock City. Her blir det muligheter for en guidet tur i Rock City, hvor blant annet Åge Aleksandersens skrivestue er utstilt.

Museumsbesøk ved Spillum Dampsag i Namsos
Museumsbesøk ved Spillum Dampsag

Dag 7. Namsos – Trondheim

Siste etappe går fra Namsos til Steinkjer, Kystriksveien endepunkt, og videre til Trondheim.

Før vi forlater Namsos tar vi turen innom Norsk Sagbruksmuseum på Spillum.  I dette levende museet får vi høre om sagbrukshistorien i Namsos.

I løpet av turen til Trondheim stopper vi for lunsj. Vi ankommer Trondheim ca kl.16.00.

 

Priser

Pris per person i dobbeltrom kr. 18 800

Enkeltromstillegg kr. 3600

Prisen inkluderer:

6 overnattinger, 6 frokoster, 7 lunsjer og 6 middager.  Inngang på museum på Lovund, Træna museum, vafler på Sanna, Dønnes kirke, Petter Dass-museet, lokalguide på Leka, Rock City i Namsos og Norsk Sagbruksmuseum.  Lokalkjent reiseleder.

 

Prisen inkluderer ikke:
Eventuell drikke til maten.  Reiseforsikring må den enkelte ordne med selv.

Se våre bestillings- og reisevilkår.

 

Påstigning:

Turen starter fra Trondheim sentralbanestasjon kl. 09.00.

Påstigning er også mulig fra: Trondheim Værnes Lufthavn, Levanger, Verdal og Steinkjer.

 

Avganger:

6. juni

20. august

Olav Breen
Olav Breen

Reiseleder

Fotograf og forfatter Olav Breen

Olav har tilbragt mye tid lang Kystriksveien de siste 20 årene med fotoapparatet som sin faste følgesvenn.  Det har resultert i utallige flotte bilder fra Kystriksveien og flere bøker.  Gjennom sine mange turer langs Kystriksveien har han blitt godt kjent med både stedene og folkene som bor her.

Olav har vært reiseleder på alle våre turer i 2022 og 2023.  I 2022 kom han ut med boka Kystriksveien, Reis sakte - Opplev mer.

Olav Breen er 73 år og bor i Kristiansand.