BODØ – SVARTISEN PÅ SYKKEL (5 ELLER 6 DAGER).

Sykkelturen går til Saltstraumen og videre til Gildeskål med høye fjell og lange sandstrender og ender opp ved Norges nest største isbre Svartisen. Dette er en sykkeltur med dagsetapper opp til 60 km og høydeforskjellene på noen av strekningene gjør dette til en nokså krevende tur. Om du ønsker å gjøre sykkelturen lettere kan du bestille bagasjetransport. Du kan også kombinere med leiebil.

TURBESKRIVELSE

Dag 1: Bodø – Kjellingstraumen (64 km eller 34 km)

Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm, ligger midtveis på denne etappen fra Bodø til Kjellingstraumen. Du kan også velge å starte sykkelturen her. Da vil turen bare være på 33 km. I så fall tar du buss fra Bodø sentrum til Saltstraumen (Bussruter: www.reisnordland.no).

Vi anbefaler å sjekke tidevannstabellen for Saltstraumen for å få en best mulig opplevelse.

Sykkelturen fra Bodø til Saltstraumen går langs gang- og sykkelveg fram til Tverlandet. Derfra følger du skiltingen langs gammelvegen fra bensinstasjonen.

Strekningen Saltstraumen til Kjellingstraumen består av noen krevende bakker, samt en del tuneller. Husk refleksvest og lys på sykkelen. Matpakke, vann og klesskift anbefales.

Underveis på turen får du flott utsikt mot Børvasstindan og du sykler langs Valnesvatnet. En flott naturopplevelse. Mot slutten av turen (etter 25,5 km) kommer du til en bensinstasjon med kiosk og nystekte vafler.

Overnatting på Kjellingstraumen Fjordcamp (Tel. 75 75 71 11). Campingen ligger på sørsiden av brua, og er en koselig liten campingplass på et gammelt sørsamisk bosted.

Dag 2: Kjellingstraumen – Inndyr (38 km)

Følg Fv17 sørover og ta av etter 4 km mot Sandhornøy.

Sykkelturen rundt Sandhornøy er på 28 km. Vi anbefaler en avstikker til den 2 km lange «sydenstranda» Sandviksanden (lokalt kalt Langsand). Avstikkeren er på bare 6 kilometer tur retur. Det var på denne stranda kunstprosjektet Salt holdt til i 2014-2015. Her finnes et godt sanitæranlegg. Dette må være en av Norges vakreste strender.

På vei mot Horsdal kommer du til Elias Blix (1836-1902) fødested. Ferje fra Horsdal til Sund. Denne ferja går ikke ofte, så her er det lurt å planlegge sykkelturen ut fra ferjeruten.

Siste etappe er på bare 5,5 km og underveis passerer du Gildeskål kirkested med Gildeskål gamle kirke. Et besøk med guiding i den gamle middelalderkirken anbefales på det varmeste. Det beste tidspunktet for et slikt besøk er kanskje neste morgen.

Anbefalt kveldstur til Langholmen landskapsvernområde, like ved Inndyr sentrum. Her kan du se blant annet orkideer og andre botaniske sjeldenheter.

Overnatting med frokost på Heimsjyen (Tel. 981 04 183) på Inndyr.

Dag 3. Inndyr – Ørnes (42 km)

Etter en god frokost og kanskje et besøk i Gildeskål gamle kirke går sykkelturen videre mot Ørnes.
Vi anbefaler også et besøk på Salmon Center Gildeskål som ligger i Inndyr. Her kan du gå ned i et stort akvarium med laks svømmende rundt deg på alle kanter.

Denne etappen er ferjefri og underveis er det flere anbefalte stopp – alle langs fv17.

Første stopp; Den glömda staden. Kunstverket er en del av Skulpturlandskap Nordland. Like ved ligger Thai huset, et buddhistisk tempel og ei sørsamisk gamme.

Litt lengere sør kommer du til Storvika. Ei flott strand med opparbeidet rasteplass og butikk. Herfra til Ørnes går veien langs storhavet og etter kort tid kommer du til Grensen med minnesmerke Uredd. Et yndet sted for å se midnattsola og nyte utsikten. Rasteplassen Uredd er oppgradert i forbindelse med Nasjonal Turistveg satsingen.

Overnatting på Ørnes hotell (Tel 75 75 45 99) eller Reipå Camping (Tel. 95 48 19 53),10 km nord for Ørnes.

Dag 4. Ørnes – Svartisen (38 km)

Fra Ørnes tar du ferje til Vassdalsvik. Sykling gjennom Svartistunellen er ikke tillatt. Turen fra Vassdalsvik går til Engavågen og videre langs den flotte Bjærangsfjorden, hvor du ser Meløys bidrag til kunstprosjektet Skulpturlandskap Nordland.

Sykkelturen fra Vassdalsvik fram til Holandsvika er på 38 km. Her tar du båt over til Svartisen. www.svartisen.no

Overnatting: Hytter ved Brestua (Tel. 980 05 005) på Svartisen, Engen Gård (Tel.918 13 084) på Svartisen. Alternativt: Furøy Camping (Tel. 941 91 315) ved Halsa.

Dag 5. Svartisen (14 km)

Utflukt til Svartisen. Du kan velge å oppleve Svartisen på egen hånd. Den beste måten å gjøre dette på er å følge merket løype fra Brestua til iskanten. Første del av veien går langs en vei og siste del går på berg med noe stigning.

For den som virkelig vil oppleve Svartisen anbefales brevandring med guide. Denne turen tar ca. 4 timer inkl. transport fra og til Brestua. Om du kommer med båten samme dag velger du kl.11.15 avgangen fra Holandsvika. Etter endt bretur vil du være tilbake i Holandsvika ca kl.18.00. Breturen må bestilles min. dagen før.

Dagen avsluttes med en kort sykkeltur (14 km) til Furøy Camping (Tel. 941 91 315).

Dag 6. Kystriksveien sørover eller retur til Bodø.

Om du ønsker å returnere tilbake til Bodø denne dagen har du følgende muligheter:
Buss fra Halsa (like ved Furøy): www.reisnordland.no
Hurtigbåt: Du kan gå på Nordlandsekspressen på Grønøy i Meløy. Furøy Camping - Grønøy: 30 km.
Hurtigruta fra Ørnes: Furøy Camping – Vassdalsvik: 30 km + ferje til Ørnes.

Alternativ med leiebil til Svartisen fra Ørnes:

Om du ønsker å gjøre denne turen både kortere og mer komfortabel kan du leie bil fra Ørnes hotell (Tel 75 75 45 99) på dag 4 og kjøre Fv17 til Svartisen. Da anbefaler vi en ekstra overnatting på Ørnes hotell (Sixt bilutleie) og retur tilbake til Bodø med Hurtigruten eller hurtigbåt fra Ørnes neste morgen.