Turforslag: Rødøyløva

Opplev en av Kystriksveiens flotteste fjellturer. Turen opp på Rødøyløva er kanskje en av de flotteste fjellturene langs Kystriksveien. Ikke bare er den relativ enkel, den gir også en luftig og spektakulær utsikt. Det er en topp alle bør unne seg.

Foto: Terje Rakke nordnorge.com

Rødøyløva: 443 m.o.h

Vanskelighetsgrad: Middels krevende - litt bratt på toppen.
Tid: 3 - 4 timer tur/retur.
Kart/merking: Godt merket sti.
Parkering: Klokkergården, eller motsatt side (se kart)

Adkomst Rødøy: Enten som dagstur med Nordlandsekspressen fra Sandnessjøen om morgenen, og kveldsbåten tilbake igjen. Ferge fra Kilboghamn/Jektvik, eller hurtigbåt i Rødøybassenget. Ikke noe poeng i å ha med bil til Rødøy.

Det fins flere merkete løyper opp på Rødøyløva. Sjøl liker jeg best å gå opp fra veien rett nord for Klokkargården. Stia bringer deg bratt opp langs et søkk aust for Selvågtinden på 216 meter. Sistnevnte er i seg sjøl et flott utsiktspunkt. Jeg liker denne stia fordi den bringer meg raskt opp i høgden. Etter å ha gått innover litt, tar stia deg opp til venstre retning Rødøyløva. Jevn stigning, som blir litt småbratt på slutten, men dette bør ikke være noe problem verken for liten eller stor.

Man er forberedt på at det er bratt ned på toppen, men likevel kommer det et lite ai hos de fleste når de kikker ut over toppen vestover. Her går det ikke bare rett ned 400 meter, men innover noen steder. Det er fristende å gå ut på steinblokkene her for å få de beste bildene, umåtelig fristende, men dette advares det mot.

Ned syns jeg det er fint å ta lenger aust ved å følge fjellet i lengderetninga. Her fins mange fine plasser for å ta seg en pause og nyte Rødøya.

Kilde: Inge Ove Tysnes i boka "Helgelandskysten - turer bratt og flatt"