FRA ØYRIKE TIL BLÅIS

Fra Svartisen og Glomfjellet i øst til øyriket med  Støtt og Bolga i vest, er avstandene korte og kontrastene store i Meløy. For den som liker en aktiv ferie er dette området i nordre del av Kystriksveien et eldorado.

Langs den vakre nordlandskysten, hvor Helgelandskysten møter Salten, ligger Meløy kommune. Kommunen byr på mangfoldige opplevelser der den omkranses av fjell og hundrevis av øyer. Her er det små avstander mellom store naturopplevelser − både familievennlige og mer utfordrende. Vi anbefaler deg å bruke god tid på denne delen av Kystriksveien, for her er det mye å se og oppleve.

SVARTISEN

Her ligger Svartisen med Engenbreen som snor seg ned mot Holandsfjorden. Navnet til Norges nest største isbre kommer av den karakteristiske dype blåfargen i isen. Den massive isen har et spekter av blåtoner, fra transparent is til turkis og mørkeblå, og gjør Svartisen til et mektig skue på nært hold. Nedover dalsidene dannes bretunger som snor seg ned mot lavlandet. Engenbreen, som ligger innerst i Holandsfjorden i Meløy, er den bretunga som strekker seg lengst ned mot havnivå av samtlige breer på det europeiske fastlandet, og er dermed den mest tilgjengelige isbreen på kontinentet. Her kan du lese mer om Svartisen.

STORGLOMVASSDAMMEN

Like nord for Svartisen ligger inngangen til Glomfjordfjellene med to enorme steinfyllingdammer. Storglomvassdammen er verdens høyeste steinfyllingsdam med asfaltkjerne. Dammen rommer utrolige 3,5 milliarder kubikkmeter vann, eller tilsvarende omtrent to liter vann hver til hele jordens befolkning hver dag i et helt år.

LÁHKO NASJONALPARK

Dette er også porten til Làkho Nasjonalpark som strekker seg nordover til Gildeskål og Beiarn kommune. Nasjonalparken har Skandinavias største sammenhengende alpine karstlandskap, noe som har ført til spesielle formasjoner som naturlige broer, underjordiske elver, sjakter, grotter skulpturlignende flyttblokker på forhøyninger. Flere av vassdragene rundt nasjonalparken er utbygd til vannkraftformål, og anleggsveiene i forbindelse med dette har gjort ankomsten til parken lett.

 

På denne delen av Kystriksveien er det særdeles korte avstander fra høyfjell til øyriket. På bare minutter kan du forflytte deg fra Glomfjellet til fjærasteinene. På øyer som Støtt og Bolga finner du flotte padleruter, så vel som fine fotturer, og her kan du også spise godt og få en god natts søvn.

STØTT

Støttværet er en øygruppe bestående av en rekke småøyer utenfor Ørnes. Bare tre av Støttøyene er bebodde, og disse øyene er forbundet med broer. Støtt er relativt flatt og ligger åpent til, velegnet både for minnerike padleturer og flotte fotturer.

BOLGA

I likhet med Støttværet, innbyr den idylliske øya Bolga også til gode padleopplevelser der den ligger omkranset av 300 småøyer. Bolga er i tillegg et flott sted å gå fotturer. To av øyas naturopplevelser er Bolgbørra, et hull i Bolgfjellet som man kan gå gjennom og komme ut på den andre siden, og Kleppfiskbergan med Ruggesteinen på vestsiden av øya. Ruggesteinen er en løs klippeblokk på 60 tonn som kan vippes frem og tilbake bare med håndmakt. Fra Bolgbørra og toppen av Kleppfiskbergan er det flott panoramautsikt utover Bolgværet.

SLIK KOMMER DU HIT

Fra kommunesenteret Ørnes går det ferge og hurtigbåt til Støtt og Bolga, så vel som til Meløya, Grønøy og Mesøy. I tillegg anløper Nordlandsekspressen - som går mellom Bodø og Sandnessjøen - Støtt, Bolga, Grønøy og Ørnes.

Kommer du langs Kystriksveien Fv17 fra sør, kommer du til «sørbygda» og tar ferje fra Ågskaret til Forøy. Følger du Fv17 nordover passerer du Svartisen, Glomfjordfjellene, Glomfjord og Ørnes. Tar du Fv452 mot vest kommer du til Åmnes og Vassdalsvik. Fra Vassdalsvik tar du ferje til Ørnes. Dette er alternativet du må ta om du kommer med sykkel (det er ikke tillatt å sykle gjennom Svartistunnelen).

Nord for Ørnes fortsetter Fv17 mot Reipå og inn i nabokommunen Gildeskål. Her går veien langs havet og et populært stoppested er Grensen, en rasteplass på grensen mellom de to kommunene. Et ypperlig sted å se midnattssolen.

Attraksjoner i Meløy og Ørnes

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Ureddplassen - Nasjonal Turistveg

Ureddplassen er et av nordlandskystens aller beste steder for å beskue både øyriket og midnattssol. Rasteplassen tilbyr en mektig utsikt mot storhavet, mot Fugleøya og Lofotveggen. Ureddplassen er en del av Nasjonal Turistveg Helgelandskysten.

Storglomvassdammen

Storglomvassdammen

Ved enden av fjellveien opp til Glomfjellet i Meløy kommer du til den enorme Storglomvassdammen, som er verdens største steinfyllingsdam. Dammen rommer utrolige 3,5 milliarder kubikkmeter vann, eller tilsvarende ca 500 liter vann hver til alle innbyggerne på jorden !

Myrvoll Kulturgård

Myrvoll Kulturgård

Ved Svartisen i Meløy kommune ligger Myrvoll Kulturgård. Dette er en opplevelse du bør unne deg og ditt reisefølge. Spis hjemmelaget mat, besøk gårdens kunstgalleri og nyt fred og ro. Noen beskriver det som en reise 100 år tilbake i tid.

Svartisen i Meløy

Svartisen i Meløy

Engenbreen, en del av Svartisen, er et populært turmål når man ferdes langs Kystriksveien. Du kommer tett på den mektige breen, som er Europas mest lavtliggende bre. Dette er et område med flotte turmuligheter og den ultimate måten å oppleve breen på er selvsagt gjennom brevandring.

Ørnes handelssted

Ørnes handelssted

Ørnes handelssted ble etablert i 1794 på Ørnes i Meløy. I dag er dette et museum med en koselig kafé og to utstillinger; den ene tar for seg de historiske linjene fra "fiskerbondesamfunn til industrisamfunn". Den andre forteller historien om Operasjon Muskedunder fra 2. verdenskrig.

Skulpturlandskap Nordland - Varde

Skulpturlandskap Nordland - Varde

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling realisert i perioden 1992-98 og 2009-15. Skulpturene er plassert i landskapet i 34 kommuner i Nordland, i tillegg til en i Troms. Velkommen til en reise i det nordlandske landskapet.

Overnatting i Meløy og Ørnes

Glomfjord hotell

Glomfjord hotell

Glomfjord Hotell ligger midt i Glomfjord sentrum, med kort gangavstand til butikker, industriparken, badebasseng og alpinsenteret. Glomfjord ligger langs Kystriksveien, i Meløy kommune, og herfra er det kort vei til Svartisen og Glomfjellet.

Furøy Camping

Furøy Camping

Book

Furøy camping en en trivelig campingplass helt sør i Meløy, bare 12 km fra Svartisen, langs Kystriksveien. Her kan du bo i hytter av ulik størrelse, i tillegg til en stor teltplass og caravanoppstillingsplass.

Hytter ved Svartisen

Hytter ved Svartisen

Book

Bo i Storhytta eller Lillehytta ved foten av Svartisen på Kystriksvei/Meløy-siden (Engabreen). Opplev magien etter at siste båt har gått og dere er alene med elementene. Må oppleves!

Komme seg til Meløy

Namsos er et naturlig kommunikasjonssenter i Namdalen med gode bussforbindelser til Trondheim via Steinkjer (mange ganger daglig). Det går også buss til Grong og Brønnøysund. Det er hurtigbåtforbindelse fra Namsos til Leka via Jøa, Abelvær og Rørvik. Widerøe betjener Namsos Lufthavn, og via Trondheim lufthavn kan en enkelt ta buss opp til Namsos.

Kommunikasjonssenteret Ørnes

Noen kaller Ørnes norskekystens vakreste innseiling. Dette er et viktig kommunikasjonssenter langs Kystriksveien. Ferje, buss og hurtigbåt er samlet på  Ørnes og like ved ligger Ørnes Gamle handelsted (museum).
Ørnes er også et handelsentrum og like nord for Ørnes kai ligger flere butikker, både eksklusive klesbutikker, bokhandel, vinmonopol og mye mer.

Med fly: Fly til Bodø, og ta Nordlandsekspressen (16.30 ukedager) til Ørnes, evt buss eller lei bil i Bodø.

Hurtigbåt: Mellom Bodø og Sandnessjøen går det daglig hurtigbåtanløp til Ørnes med Nordlandsekspressen.

Buss: Daglige bussavganger mellom Ørnes og Bodø - se 177nordland.no

Hurtigruta: Hurtigruta anløper Ørnes sørfra om morgenen (0915), og nordfra kl 0700 daglig.

Enveisleie med bil: Ørnes hotell formidler bilutleie gjennom Sixt og blant annet enveisleie med bil mellom Ørnes og Bodø.